Geçmişe Dönüş, 2009: Tarih yazanlar!


"Bir renge ve bir isme malik olmak, Türk olmayan takımları yenmek..." Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen, söylediği bu söz ile kulübün kuruluş amacını belli ederken, 111 senelik çınarın mazisine baktığımızda Ali Sami Yen Bey'in belirlediği hedef doğrultusunda daima Avrupa'da başarı ilkesini gerçekleştirdiğini görüyoruz. Biz de bugün sizlere 2008-2009 sezonu Eurocup Women şampiyonu Sarayın Sultanları'nın Türk kadın basketbolunda o güne kadar başarılamamışı başardığı maçı ve sezonu hatırlatacağız...

Kurulduğu günden itibaren yerel ligde birçok başarıya imza atmış, 1998-1999 sezonunda Euroleague Women'da üçüncülük başarısı göstermiş Galatasaray kadın basketbol şubesi, 2001'den sonra gerileme dönemine girmiş ve 2005'te küme düşmüştü. Ertesi sezon birinci lige çıkmayı başaran takımımız, 2007-2008 sezonuna Cem Akdağ ile girmiş ve 2007-2008'de ortaya konan performans eski günlere dönmek adına bir ışık olurken, Sarayın Sultanları o sezon Eurocup'ı üçüncü bitirmişti.

2008-2009 sezonuna da Cem Akdağ ile başlayan Galatasaray, sezon öncesinde kadrosuna Seimone Augustus, Sophia Young gibi yıldız isimleri katmış ve beklenti yükselmişti. Eurocup grup aşamasında pek zorlanmayan sarı kırmızılı takımımız, ligde ise 14 maçta alınan 4 mağlubiyet Cem Akdağ ile yolların ayrılmasına sebep olmuştu. Takımı devralan Okan Çevik yönetiminde Eurocup'taki iyi oyununu sürdürmeyi başaran Galatasaray grup aşamasının ardından 32'li finalde Municipal Targoviste, 16'lı finalde ise Imperial AEL'i ikişer maç sonuncunda geçmeyi bilmiş ve çeyrek finale kalmıştı. 

Çeyrek finalde Rus ekibi Chevakata ile eşleşen Sarayın Sultanları, deplasmanda oynadığı ilk maçı Marina Kress, Seimone Augustus ve Sophia Young'ın toplam 53 sayı ve 20 ribaundluk muhteşem performansları ile 79-65 kazanmış, İstanbul'daki rövanş maçı için avantaj sağlamıştı. Rakibini İstanbul'da 55-49 mağlup eden Galatasaray'da Seimone Augustus bulduğu 18 sayı ile takımına yarı final kapısını sonuna kadar açıyordu.

Yarı finalde bir başka Rus ekibi güçlü Dinamo Kursk ile eşleşen Galatasaray için Rusya'da oynanan ilk maç istendiği gibi geçmemiş ve Dinamo Kursk Fomina-Linkeviciene ikilisinin etkili oyunu ile takımımızı 61-47 ile mağlup ederek rövanş için büyük bir avantaj sağlamıştı. Ancak rövanş için hesaplamadıkları bir şey vardı: Galatasaray istediği şeyi istediği yerden alacak güce sahipti... 28-22 geride kapatılan ilk yarıdan sonra rüzgarı tersine çevirmeyi başaran Sarayın Sultanları ikinci yarıda ortaya koyduğu müthiş savunma gayretiyle önce skoru dengelemiş, sonra ise öne geçmişti. Dinamo Kursk'a ikinci yarının 20 dakikasında toplam 11 sayı şansı veren Galatasaray, hücumda ürettiği 40 sayıyla maçı 62-39 kazanmış ve Eurocup finaline adını yazdırmayı başarmıştı. Galatasaray adına Seimone Augustus ise maçta ürettiği 38 sayı, 4 ribaund, 2 asist ile unutulmayacak bir performansa imza atmış ve taraftarın sevgilisi olmayı başarmıştı. 


Finalde güçlü İtalyan ekibi Cras Basket Taranto ile eşleşen Galatasaray, Dinamo Kursk deplasmanında yaşadığı sıkıntının bir benzerini yaşamıştı. Hücumda iyi bir performans ortaya koyan Taranto'da forma giyen 9 oyuncunun 8'i sayı bulmayı başarmış, dış atışlarda iyi bir gün geçiren Taranto final maçının ilk ayağını 67-55 kazanmıştı. Rövanşta ise Ayhan Şahenk Spor Salonu'nu dolduran 3500 kişinin yarattığı atmosfer ile şampiyonluğa inancı katlanan takımımız ilk çeyreğe fırtına gibi başlamış, ilk maçta yediği farkı henüz ilk çeyrek sonunda yakalamayı başarmıştı. İkinci çeyrekte oyuna ortak olmayı başaran Taranto karşısında ilk yarıyı 39-28 önde kapatan Galatasaray, üçüncü çeyrekte rakibinin farkı eritmesine izin vermiş ve son çeyreğe girilirken İtalyan ekibi farkı 6'ya kadar indirmişti. Son çeyrekte taraftarla birlikte savunmasını yukarı çeken, hücumda da istediği sayıları bulan takımımız maçın normal süresini 12 sayı farkla 69-57 önde tamamladı ve maç uzatmaya gitti. Uzatma periyodunda 7-2'lik seriyle farkı 17 sayıya kadar çıkaran Galatasaray, maçı da 82-61 kazanarak 2008-2009 sezonu Eurocup Women şampiyonu oldu.

O güne kadar hiçbir Türk takımının gösteremediği başarıyı göstererek Eurocup'ı kazanan takımımız, ondan sonraki sezonlarda Euroleague'de mücadele etmiş ve Eurocup şampiyonluğunun 5 sezon sonrasında Euroleague şampiyonluğu da yaşamıştı. 

Eurocup ve Euroleague şampiyonu olan ilk ve tek Türk takımı olma unvanını elinde bulunduran Sarayın Sultanları, Riga karşısında oynayacağı maç ile uzun bir aradan sonra Eurocup'a merhaba diyecek. Saat 20:00'de Abdi İpekçi Spor Salonu'nda başlayacak mücadelede takımımızı yalnız bırakmayalım.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0