Rakibe saygı: Trabzonspor

Süper Lig'in sekizinci haftasında rakibimiz ligimizin temel taşlarından Trabzonspor. Süper Lig'de İstanbul takımlarının hegamonyasına son veren Trabzonspor ligde 6 kere şampiyonluk hedefine ulaşarak Türk futbolunda adeta devrim yapmıştır. 70'lerin sonu ve 80'lerin ortasına kadar fırtına gibi esen bordo-mavili ekip son yıllarda şampiyonluk hasreti çekse de Türk futboluna kazandırdığı futbolcular ve futbol adamları ile arkasındaki taraftar desteğiyle büyük takım olmanın hakkını fazlasıyla vermektedir. Tam bir futbol şehri olan Trabzon'un şampiyon takımının efsanelerini yâd edelim.

Trabzonspor 1967 yılında Idmanocağı, Idmangücü, Martıspor ve Yıldızspor'un birleşmesi ile kurulmuştur. Kurulana kadar da Trabzon'un şanına yakışır şekilde tartışmalar, kavgalar yaşanmış icabında silahlar bile çekilmiştir. En nihayetinde 2 Ağustos 1967 günü büyük birleşme gerçekleşmiş ve Türkiye'nin dördüncü büyük kulübü kurulmuştur.

ŞENOL GÜNEŞ
Trabzonspor deyince akla gelen ilk isim hiç kuşkusuz Şenol Güneş'tir. 1972 senesinden 1987 senesine kadar aralıksız 15 sene Trabzonspor'un ve milli takımın kalesini korumuştur. Futbolu bırakmasının ardından teknik direktör olarak Türk futboluna büyük hizmetler vermiş, vermeye de devam etmektedir. Milli takımla kazandığı başarıların yanı sıra milli takım düzeyine yükselttiği futbolcular, ligde yaşadığı şampiyonluk ile hiç tartışmasız Türk futbolunun en büyük hocalarından biri olmuştur.

DOZER CEMİL
Ligde arka arkaya sampiyonluklar yaşayan efsane Trabzonspor kadrosunun kaptanıdır. Savunma da adam da geçirmez, top da geçirmez. Efsanevi 1-0'lık Liverpool maçında penaltıdan golü atan isimdir. 2003 yılında bir Trabzonspor sevdalısı olarak aramızdan ayrılmıştır. Esas adı Cemil Usta'dır...

NECMİ PEREKLİ
Şampiyon kadronun gol kralıdır. O yıllarda Es-es sporlu Fethi Heper ile birlikte Anadolu'nun ve milli takımın gol makinesidir, İstanbul takımlarını peşinden koşturmuştur. Kısa süreli Beşiktaş macerası yaşasa da Trabzonspor'a geri dönmüş ve futbolu burada noktalamıştır. Futbolu bırakma kararı aldığı sezon 22 maçta hiç penaltı kullanmadan 18 golle gol kralı olarak lig tarihimize imzasını atmıştır.

HAMİ MANDIRALI
Henüz 16 yaşında şampiyon Trabzonspor forması giyerek efsane olacağının sinyalini vermiştir. Daha sonra tam 18 sene boyunca bordo mavili formayı terletmiştir. 1996-00 arasında Galatasaray fırtına gibi eserken Hami'yi de transfer etmeyi çok istemiş fakat o Shalcke 04'ün yolunu tutmuştur. Hiç gol kralı olmadan 200 gol barajını aşmayı başaran tek isimdir. Mesafe tanımaksızın füze gibi çıkardıgı şutlar hala hafızalardadır. Öyle ki milli maçta San Marino'ya attığı frikik golünün hızı dönemin en hızlı arabası Ferrari'den bile daha süratlidir, tüm Avrupa'da manşetlere çıkmıştır.

EFSANE TEKNİK DİREKTÖR AHMET SUAT ÖZYACIZI
Trabzonspor'un 4 şampiyonluğunda imzası vardır. Anadolu'dan ilk şampiyonun çıkmasında, futbolumuza dördüncü büyük kavramının girmesinde katkısı büyüktür. İstanbul takımlarından gelen daha yüksek rakamlı tekliflere rağmen Trabzon'da kalmayı seçmiş, efsane olmuştur. Efsane teknik direktör Şenol Güneş'in de hocasıdır.

İKİ TAKIMIN FORMASINI GİYMİŞ FUTBOLCULAR
En önemli isim hiç kuşkusuz kaptanımız Selçuk İnan'dır. Tartışmalı 2010-11 sezonunda gönüllerin şampiyonu Trabzonspor'dan Galatasaray'ımıza gelmiş, efsanelerimizden olmuştur. Nice frikik gollerinle coşmak üzere büyük kaptan.

Trabzonsporla iki defa gol krallığına ulaşan Kral Burak Yılmaz da bordo mavili taraftan sarı kırmızı yakaya geçmiş futbolculardandır. Galatasaray forması altında da gol krallığına ulaşmış, birçok efsane gole imzasını atmıştır.

Galatasaray'ımızın efsane 2001-02 şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan Sergen Yalçın da kısa süre de olsa Trabzonspor forması giymiştir. İlginçtir Sergen bordo-mavililerde 2 numaralı formayı terletmiştir.

Engin Baytar, Ceyhun Gülselam, Olcan Adın, Luis Cavanda, Yasin Öztekin, Umut Bulut, Tolga Seyhan bordo-mavili formanın meşhur olduğu topraklardan, İstanbul'un sarı-kırmızı tarafına transfer olan diğer futbolculardır.

Rigobert Song, Salih Dursun, Barış Özbek, Fatih Akyel de Galatasaray'da tanınıp Trabzonspor'a geçen isimlerden bazılarıdır.

Efsanemiz Gheorge Hagi'nin ise Galatasaray forması altında son resmi maçı 4-0 kazandığımız Trabzonspor maçıdır, önemi büyüktür.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0