STSL | 2016'nın son derbisi..

Spor Toto Süper Lig'e verilen milli aranın sona ermesinin ardından Galatasaray ligin 11.haftasında ezeli rakibi Fenerbahçe ile karşılaşacak. Ligde oynadığı son 3 maçtan tek galibiyet çıkartabilen Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, milli ara sonrasında galibiyetle başlayarak yeni bir startın yollarını arıyor. 20 Kasım Pazar akşamı Ülker Stadyumu'nun ev sahipliği yapacağı karşılaşma öncesinde Galatasaray'da tek eksik sakatlığı devam eden Kolbeinn Sigthorsson olurken, ev sahibi ekipte Mehmet Topal ve Jeremain Lens forma giyemeyecek. 2016 yılının son derbisi öncesinde istatistikler, analizler ve bilinmesi gerekenler şu şekilde..

SÜPER LİG: SON 3 MAÇTA TEK GALİBİYET..
Spor Toto Süper Lig'e oldukça etkili bir giriş yapan ve son 7 sezonun en iyi başlangıcına imza atan Galatasaray adına milli ara öncesindeki 3 haftada işler pek iyi gitmedi. Ligdeki ilk mağlubiyetini Ali Sami Yen Arena'da ağırladığı ezeli rakibi Trabzonspor karşısında alan Galatasaray, bir sonraki hafta Adana deplasmanından Bruma'nın tek golüyle üç puanla döndü. Ligin 10.haftasında lider Başakşehir'i evinde ağırlayan takımımız, 1-0 öne geçtiği karşılaşmadan 2-1'lik mağlubiyetle ayrıldı ve ligde oynadığı son 3 maçında ikinci mağlubiyetini alarak eleştirilerin odak noktası haline geldi. Lig yarışında son derece kritik bir viraja giren Galatasaray, yaşadığı puan kayıplarının ardından zirvenin 6 puan uzağında kaldı.

DERBİ: SON 9 MAÇTA 2 MAĞLUBİYET..
Ezeli rakibiyle son olarak 2015 - 2016 futbol sezonunda Türkiye Kupası finalinde karşılaşan ve Lukas Podolski'nin tek golüyle sahadan galibiyetle ayrılarak Türkiye Kupası'nı müzesine götüren Galatasaray, geride kalan son 9 resmi karşılaşmada ezeli rakibi Fenerbahçe'ye sadece 2 kere boyun eğdi. Jan Olde Riekerink'in öğrencileri bu karşılaşmada 4 kez rakibine üstünlük kurmayı başarırken, 3 karşılaşmada gülen taraf olmadı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere 7 gol bırakan Galatasaray, kalesinde 5 gol gördü.
  • 11.08.2013 - Süper Kupa @ Galatasaray 1-0 Fenerbahçe
  • 10.11.2013 - Süper Lig    @ Fenerbahçe 2-0 Galatasaray
  • 06.04.2014 - Süper Lig    @ Galatasaray 1-0 Fenerbahçe
  • 25.08.2014 - Süper Kupa @ Fenerbahçe 0-0 Galatasaray
  • 18.10.2014 - Süper Lig   @ Galatasaray 2-1 Fenerbahçe
  • 08.03.2015 - Süper Lig   @ Fenerbahçe 1-0 Galatasaray
  • 25.10.2015 - Süper Lig   @ Fenerbahçe 1-1 Galatasaray
  • 13.04.2016 - Süper Lig   @ Galatasaray 0-0 Fenerbahçe
  • 26.05.2016 - Türkiye Kupası @ Galatasaray 1-0 Fenerbahçe
KARŞILAŞTIRMA: TOPA SAHİP OLMA VE PAS GİRİŞİMİ
Süper Lig'de ilk haftadan itibaren topa hakim olan Galatasaray bu alanda ligde ilk sırada yer alıyor. Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, geride kalan 10 hafta sonunda %60.4 topa sahip olma ortalamasını yakalarken, iç sahada oynadığı karşılaşmalarda %64 topa sahip olan Galatasaray deplasmanda oynadığı maçlarda da %57 ortalamayla topa sahip olan taraf olarak dikkat çekti. Ligin en çok pas yapan takımı da, tıpkı topla oynama istatistiğinde olduğu gibi yine Galatasaray oldu. Rakipleri karşısında maç başına ortalama 555.3 pas ortalamasına sahip olan takımımızın iç sahadaki pas ortalaması ise 607.6 olurken, deplasmanda oynadığı maçlarda bu rakam 503 olarak karşımıza çıkıyor.

Süper Lig'de son haftalarda aldığı galibiyetlerle formunu yükselten Fenerbahçe ise, topa sahip olma sıralamasında ligde 3. sırada yer alıyor. Dick Advocaat'ın öğrencileri oynadıkları 10 maç sonunda %53.3 topa sahip olma yüzdesini yakalarken, Ülker Stadyumu'nda oynadığı maçlarda bu oran %55 olmuştu. Deplasmanda oynadığı maçlarda %49.4 topa sahip olma istatistiğine sahip olan sarı-lacivertli takımın, geride kalan 10 maç sonunda maç başına ortalama pas sayısı ise 406.3 olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanda ligde 4. sırada yer alan Fenerbahçe'nin iç sahada oynadığı maçlarda 433.6 pas denemesine karşın, deplasmanda oynadığı maçlarda 379 pas yaptığını görüyoruz.

KARŞILAŞTIRMA: ŞUT TEHDİDİ
Süper Lig'de geride bıraktığımız 10 maçlık sekans sonunda ligin en çok şut atan takımı Beşiktaş olurken, maç başına 15.1 şut denemesinde bulunan siyah-beyazlıları 14.9 şut denemesi ile Galatasaray takip ediyor. Ligde bu alanda ikinci sırada bulunan Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, iç sahada oynadığı maçlarda 16.4 şut ortalamasıyla zirvede yer alan Beşiktaş ile birlikte iç sahada en çok şut atan takım konumunda yer alırken, deplasmanda oynadığı maçlarda maç başına 13.4 şut attı ve 13.6 ortalamaya sahip olan Beşiktaş'ın arkasında ikinci sıraya yerleştı. Galatasaray'ın maç başına rakip kaleye attığı isabetli şut sayısı ise 6.4 olurken, takımımız bu alanda da siyah-beyazlı takımın arkasında yer aldı. İç sahada rakip kaleye 6.2 isabetli şut atan Galatasaray, deplasmanda oynadığı maçlarda rakip kaleye 6.6 isabetli şut atmayı başardı.

Kağıt üzerinde etkili hücumcuları olmasına karşın ligde rakip kaleye en fazla şut çeken takımlar sıralamasında 9. sırada yer alan Fenerbahçe, geride kalan 10 maç sonunda rakip kaleye 11.7 şut girişimi ortalamasına sahip oldu. İç sahada oynadığı maçlarda rakip kaleye 13.2 şut atan sarı-lacivertli takım, deplasmanda rakip kaleye 10.2 şut denemesinde bulundu. Hollandalı teknik adam Dick Advocaat'ın öğrencileri, her ne kadar şut sayısında ligde orta sıralarda yer almasına karşın isabetli şut sıralamasında ligde 3. sırada yer alıyor. Oynadığı maçlarda rakip kaleye maç başına 5.8 isabetli şut ortalamasına sahip olan Fenerbahçe, iç sahada oynadığı maçlarda rakip kaleye 6.8 isabetli şut atarak bu alanda ikinci sırada yer alırken deplasmanda oynadığı maçlarda rakipleri karşısında 4.8 isabetli şut ortalamasına sahip.

CEZA ALANI EŞLEŞMESİ: EREN VS SKRTEL
Süper Lig'de geride kalan 10 hafta sonunda 868 dakika sahada kalan ve attığı 5 golle takımımızın en skorer ismi olan Eren Derdiyok kuşkusuz derbide de en büyük kozlarımızdan birisi olacak. Geçtiğimiz sezon ligin en çok hava topu indiren forvet oyuncusu olmayı başaran Eren'i derbide zorlu bir rakip bekliyor. Sezon başında Liverpool'dan önemli bir bonservis bedeliyle transfer edilen 32 yaşındaki savunmacı Martin Skrtel, geride kalan 10 hafta sonunda sarı-lacivertli takımın savunmadaki tandemini oluştururken Slovak oyuncunun maç başına 4.8 uzaklaştırma - 3.8 hava topu karşılama - 1.9 top çalma - 0.8 blokaj (rakip takımın topunu engelleme) gibi önemli savunma istatistiklerine sahip olduğunu görüyoruz. Bu sezon rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %69'unda ayakta kalan Skrtel, kuşkusuz ceza sahasında Eren Derdiyok'un markajında başrol oynayacak.

Galatasaray forması altında 10 maçta 5 gol kaydeden Eren Derdiyok, bu sezon takımımızda pivot santrafor görevini başarıyla yerine getiriyor. Maç başına rakip kaleye 3.2 şut atan Eren'in, bu karşılaşmalarda takım arkadaşlarına hazırladığı pozisyon sayısı ise 1.2 olarak göze çarpıyor. Rakip takım oyuncularıyla girdiği mücadelelerin %52'sinde ayakta kalmayı başaran Eren Derdiyok'un maç başına hava topu indirme sayısı ise 3.9 olarak dikkat çekiyor. Bir forvet oyuncusu olmasına karşın maç başına 19.6 pas ortalamasına sahip olan ve bu pas denemelerinin %63.8'inde başarılı olan Eren, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile takım savunmasını önde başlatan isimlerin başında geliyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN: VOLKAN ŞEN
Fenerbahçe'nin bu sezon en etkili isimlerinin başında gelen Volkan Şen, sarı-lacivertli takımın hücum opsiyonlarında oldukça önemli bir yere sahip bulunuyor. Milli takım formasıyla Kosova karşısında oynadığı karşılaşmada ufak bir kasık sakatlığı yaşayan 29 yaşındaki tecrübeli oyuncu, geride kalan 10 hafta sonunda yaptığı 3 asist yaparken, 22 şut denemesiyle sarı-lacivertli takım adına rakip kaleye en çok şut atan isim olarak dikkat çekiyor. Takım arkadaşlarına golden önce yaptığı servislerin yanı sıra 16 kez şut asisti (kilit pas) yapan tecrübeli kanat oyuncusunun maç başına adam geçme/çalımlama ortalaması ise 2.8 olurken, maç başına 1.8 top kaybı yaptı. Hollandalı kanat oyuncusu Lens'in yokluğunda hücumda Volkan Şen üzerinden oynayacak olan Fenerbahçe'nin hücum aksiyonlarını durdurmak için sağ kanattaki yardım savunmamızın performansı belirleyici olacak. 

ORTA SAHANIN KADERİ: TOLGA CİĞERCİ
Sezon başından itibaren gösterdiği performansla parmak ısırtan Tolga Ciğerci, hafta sonu oynanacak derbide Galatasaray adına orta sahaya hakim olma konusunda büyük önem taşıyor. 24 yaşındaki orta saha oyuncusu bu sezon forma giydiği 9 lig maçında toplam 762 pas denemesinde bulunarak ligde bu alanda ilk sırada yer alırken, maç başına 87.9 pas ortalamasıyla da lig ortalamalarının çok üzerinde yer alıyor. %89.6 başarılı pas istatistiğine sahip olan genç oyuncunun maç başına 11.7 km koşu mesafesi ortalamasına sahip olduğunun altını çizelim. Maç başına 4.4 top kapma ortalamasının yanı sıra 2.3 top kesme (pas arası) - 1.2 hava topu kazanma ve 1.7 adam geçme ortalamasına sahip olan Tolga, orta alanda girdiği ikili mücadelelerin %62'sinde ayakta kalan isim oldu. Forma giydiği maçlarda rakip kaleye 24 şut atarak Galatasaray'ın en çok şut atan oyuncusu konumunda bulunan genç orta saha oyuncusunun bu şutlarda çerçeveyi bulma konusundaki başarısı pas oyununda olduğu kadar iyi değil. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0