Faruk Süren: Kulüp yönetmek vizyon işidir!

Galatasaray tarihinin en başarılı döneminde başkanlık görevini yapan, Sarı-Kırmızılı camianın önemli isimlerinden Faruk Süren Sporpanel sitesinde Osman Tanburacı'ya konuştu. Galatasaray'ın mevcut durumunu anlamak için önce Türkiye'nin değişen yapısını anlamak gerektiğini söyleyen Süren, Dursun Özbek ve kendisinden sonra gelen başkanlara da eleştirilerde bulundu. Süren'in açıklamaları şu şekilde..

TÜRKİYE'DE DEVİR DEĞİŞTİ!
Türkiye’de artık burjuva yok, zengin köylüler var. 2000’den sonra Türkiye gibi Galatasaray da değişti. Papermoon’da bile kaşığı sapından balta gibi tutup karşıdan dikine ağzına sokanlar var. İstanbul asaletini kaybetmiş! Özhan Canaydın, Ergun Gürsoy, Abdurrahim Albayrak, kısmen Adnan Polat, Dursun Özbek bu sürecin temsilcileri. Ünal Aysal başka bir ortam temsilcisi. O, Avrupalı alaturkakurumsalcı. Bunları söylememdeki gaye değerli dostlarımı eleştirmek değil, Türkiye’nin profilini anlatabilmek. Dursun Başkan son 20 seneyi anlatmış ama Galatasaray’ı anlatmak için önce değişen Türkiye profilini sunmak gerek. Galatasaray’a başkanlık yapabilmek de öyle sıradan bir iş değil!

KULÜP YÖNETMEK VİZYON İŞİDİR
Kulüp yönetmek vizyon işidir. Transfer de belli kuralları olan bir iştir. Başkan Dursun Özbek de kardeşini değil profesyonel ünlü bir ismi Galatasaray’da göreve getirmeli, hatta mümkünse yurt dışından bir profesyonelle anlaşmalı ve futbol işini ona bırakmalıdır. Para yok demek marifet değil. Cepten para vermek de marifet değil! Marifet zor şartlarda gerekeni yapmaktır. Kriz ekonomisini yönetemeyenlerin liderliğe soyunmamaları gerekir.

BENDEN SONRA EN İYİSİ ADNAN POLAT
Benden sonraki başkanların içinde en iyisi Adnan Polat. Ancak o da biraz fazla inatçı. Başkan oldun mu biraz flexible olacaksın. Ben boşuna mı 21 kez olağanüstü genel kurul yaptım!... Komisyonlar kurdum.  Genel Kurul’un iradesine saygı gösterdiğim için yaptım bunları. Adnan Polat’a 27 Mart 2011’deki o kongrede eski yönetim kurulu arkadaşı Doğan Hasol bile ‘oturuma 15 dakika ara verelim. Geçin perde arkasına seçim kararı alın’ dedi. Adnan Polat o çağrıya uyup seçim kararı alsaydı. Tekrar aday olur ve seçilirdi. Bugün hala başkandı. Galatasaray da bu hallere düşmezdi!... 

Adnan Polat iyi işler yaptı. İnkar edilemez ama o da İstanbul’a göçmüş bir taşralı. Polat çok iyi bir patron ama başkanlık genel kurulla inatlaşarak olmaz. Hata etti. Sonuçta hem kendi üzüldü, hem Galatasaray Ünal Aysal’la borç duvarını aştı. İstanbul’un da zengini vardır iyi patrondur ama iyi başkan olmayabilir. Başkanlık başka şey. Mutlaka dışa açılmak gerekir. 

GALATASARAY'DA MALİ DİSİPLİN YOK
Galatasaray’da mali disiplin yok. Kurum var. Kurum disiplini yok. Ünal Aysal zamanı Faik Işık ve Lütfi Arıboğan doğru seçimlerdi ama doğru işlerde görevlendirilmediler. Başkan Ünal Aysal, CEO’ları aştı, veznedarlarla muhatap oldu. 

Kurum olmak disiplin ister.  Maalesef Galatasaray’da mali disiplin yok! AIG bu disiplini sağlayabilirdi. Canaydın onlara zamansız tuzak kurdu. Oysa sabretse iki sene sonra ortaklık bitecekti. Başkanlığı beceremedi. Yalvar yakar Adnan Polat’ı getirdi onu da yaktı! Polat’a bitik bir Galatasaray bıraktı. Aysal da ahenk kuramadı. Kulis yaptı. Bülent Tulun’a yaslandı, battı. Kulüp içinde kaos yarattı. Hisse satışlarından 160 milyon dolar soktu. Paralar badem oldu, sonrasında SPK ııh dedi, kulüp zan altında kaldı, Aysal gitti.

DURSUN ÖZBEK MAHALLİ DÜŞÜNMEMELİ
Dursun Başkan beş yıllık plan yapmalı. Kimseden korkmamalı. Kafaya gelmemeli. Çünkü o da liseli. 

1-Kurumsal disiplini şart koşmalı 
2-İş tarifine uygun elemanlar bulmalı, eşitler arasında liselileri tercih etmeli. 
3- İntertnational olmalı mahalliden çıkmalı 
4-Sportif AŞ’ye yabancı ortak bulmalı. 

Levent Nazifoğlu ile olmaz. Nerde Başkan Yalman? Nerde Nazifoğlu… İkisi de şirketin başındalar ama dünya konjonktürü ve parasal değerler açısından anlaşmaları zor. Dursun Başkan bir an önce toparlanmalı. Dediklerimi bir düşünmeli.

>>Röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz<<

GÜNCELLEME: Faruk Süren,  kimse ile özel bir röportaj yapmadığını; Osman Tanburacı ile kitabının tanıtımı için sadece 15 dakikalık bir görüşme yaptığını ve bahsedilen röportajın tamamen Tanburacı'nın hayal ürünü olduğunu DHA'ya açıkladı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0