Geleceğin Galatasarayı: Denetimsel Yapılanma

Galatasaray gibi sürekli büyüme hedefi olan kulüpler için harcamaların artması kaçınılmaz bir süreçtir. Bununla birlikte, büyüme sürecinde ortaya çıkan harcamalara yönelik etkin bir denetim altyapısının oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda; Galatasaray yöneticilerinin kişisel sorumlulukları ve Denetleme Kurulu’nun seçilme usulünün tartışılması gerekmektedir. Buna ek olarak Galatasaray'a yönetici olarak gelen kişilerin kendi işlerinde alamayacakları manasız riskleri Galatasaray'ın kapitaliyle almasını engelleyecek hukuki bir mekanizma oluşturulmalıdır. 

Galatasaray Tüzüğü’nde Revizyonlar Yapılmalı 
Galatasaray Spor Kulübü Tüzüğü’nde gerçekleştirilecek revizyonlarla gelir yönetimine yönelik denetim mekanizmaları rahatlıkla geliştirilebilir. Tüzüğe eklenecek bir madde ile borç/alacak farkının negatif yönde %10’u geçmesi durumunda ilgili yöneticilerin ve Kulüp Başkanı’nın bu farktan kişisel olarak sorumlu olmalarının ve  yönetimlerinin tamamlandığı gün bu farkın kulüp içerisinde karşılanamamış olması durumunda kendi kaynakları ile bütçeyi dengelemek durumunda oldukları hükme bağlanabilir. Bu yaklaşımla, Kulübün risk yönetimini güçlendirecek yeni bir adım atılmış olur. 

Denetim Kurulu Bağımsız Bir Yapıya Dönüşmeli
Galatasaray Spor Kulübü’nde seçimle iktidara gelen Başkan ve Yönetici Ekibi, denetleme kurullarını da kendi yönetimlerinin bir parçası olarak görmektedir. Hukuken menfaat çatışmasına zemin hazırlayan bu yönetim yaklaşımı yerine Denetim Kurulu’nun bağımsız olarak seçilmesi gerekmektedir. Bağımsız bir Denetim Kurulu’nun seçimi için önerimizi Divan Kurulu ile alakalı bölümde özetlemiştik. En kısa tabirle, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu seçimleri birbirinden tamamen ayrılmalıdır.  

Bağımsızlık ve güvenilirlik bir denetim yapısını kaliteli kılan en önemli unsurlardır. Bu unsurlar doğrultusunda Denetim Kurulu haricinde kulübün bir parçası olan denetim mekanizmaların da güçlendirilmesi gerekmektedir. Galatasaray Spor Kulübü bünyesinde yakın dönemde kurulan Risk Komitesi, etkin bir denetim mekanizması oluşması açısından önemli imkanlar sunmaktadır. Bununla birlikte, yakın dönemde SPK tarafından yüksek miktarda para cezasına çarptırılan Galatasaray Spor Kulübü’nde Risk Komitesi risklerin önceden belirlenmesi, sürekli kontrol edilmesi süreçlerini istenilen ölçüde yerine getirememektedir. 

Galatasaray Spor Kulübü’nün etkin bir denetim yapısı oluşturabilmesi için danışmanlık firmaları tarafından gerçekleştirilen dış denetim de büyük önem taşımaktadır. Periyodik olarak değiştirilen dış denetim firmaları her çeyrekte hissedarlara ve üyelere detaylı denetim raporları sunmalıdır. Bu fonksiyona ek olarak Sportif AŞ çerçevesinde kulüpten bağımsız iç denetim mekanizmaları da oluşturmalıdır. 

Finansal iş süreçlerinin yanı sıra operasyonel iş süreçlerini de denetleyecek iç denetim fonksiyonu şirketin yatırımcılar nezdindeki kredibilitesini de önemli ölçüde artıracaktır. Şirket bünyesinde kurulacak bağımsız iç denetim kurulu, en yüksek risk taşıyan aktivitelere öncelik vererek denetleme fonksiyonu geliştirmeli, sonuçlar Sportif AŞ Yönetim Kurulu ve şirket hissedarlarına rapor halinde bildirmelidir. Bağımsız İç Denetim Ekibi, personel sözleşmelerinden GS Store tedarik ve fiyat politikasına kadar bütün alanlarda etkin mali denetim fonksiyonları üstlenebilir. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0