Geleceğin Galatasarayı: Ekonomik Yapılanma

Ekonomik & Denetsel Yapılanma
Galatasaray Spor Kulübü'nün sürdürülebilir ekonomik büyümeye ulaşabilmesi ve dünya standartlarında bağımsız denetim sistemlerine kavuşabilmesi için yapılması gerekenler.

Birinci aşamada yapılması gerekenler gayrimenkullerin değerlendirilmesi üzerinden tartışılmalıdır. Galatasaray'ın adeta yuvarlanan bir kar topu gibi büyüyen mevcut borçlarının eritilmesi için kulüp gayrimenkullerinin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Borç / alacak farkının sene içerisinde sıfıra ya da pozitife çekilmesi ise birçok farklı unsurdan oluşan bir konudur.  Galatasaray’ın büyüyen endüstriyel futbol dünyasında layıkıyla yerini alabilmesi için sürdürülebilir ekonomik büyüme performansı yakalaması gerekmektedir. Geleneksel kemer sıkma politikaları ve personel sayısının azaltılması politikaları ile bu kapsamda ilerleme sağlanması çok olanaklı değildir. Sportif başarı ikinci plana atılırsa mağazacılık, tribün ve sponsorluk gelirlerinde önemli oranda düşüşler kaçınılmazdır.

Gelirlerin Artırılmasına Yönelik Öneriler
Galatasaray’ın gelirlerinin artırılması noktasında ilk olarak Galatasaray’ın mağazacılık yapısı ele alınmalıdır. Galatasaray’ın mağazacılık yapısının benzer düzeydeki Avrupa kulüplerinin hayli gerisinde olduğu düşünüldüğünde “küçük düşünme” yaklaşımının geride bırakılması büyük önem taşımaktadır. Kulübümüzün iş ortağı konumundaki Nike’ın küresel pazardaki satış-pazarlama deneyiminden yararlanarak yeni hedef kitlelerine ulaşılması gerekmektedir. Bu kapsamda,  Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşları, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin yanı sıra  Galatasaray’ı Müslüman dünyanın küresel futbol pazarının en önemli temsilcileri arasında gören Müslümanların yaşadığı coğrafyalara da ulaşılması gerekmektedir. 

GS Store'un Lojistik Alt Yapısı ve İnternet Satış Kanalları Geliştirmeli 
Galatasaray Spor Kulübü’nün sportif kamplarının, hedef kitlelerin bulunduğu Endonezya, Çin gibi ülkelere taşınması ve bu coğrafyalarda özel turnuvalara iştirak edilmesi GS Store’un müşteri tabanının gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. GS Store’un lojistik altyapısını ve internet satış kanallarının bu yeni strateji doğrultusunda geliştirilmesinin yanı sıra ürün yelpazesinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Galatasaray mağazacılık yapısının küresel ölçekte yapılandırılması noktasında Galatasaray’ın sosyal medyadaki gücü satış-pazarlama faaliyetlerine tahvil edecek satış-pazarlama profesyonelleri de istihdam edilmelidir.

Galatasaray Gayrimenkulleri için Çözüm Önerileri 
Galatasaray mevcut gayrimenkulleri ile Türkiye’nin ve dünyanın en zengin spor kulüplerinden birisidir. Mevcut gayrimenkullerinin tahmini piyasa değerinin 1 milyar USD (Amerikan Doları) ve üstünde olduğu tahmin edilmektedir.  Galatasaray’ın mevcut gayrimenkulleri ile ilgili olarak tamamını ülkemizde yeni gelişmekte olan Sermaye Piyasaları eli ile kullanması zorunluluğu vardır. Mevcut gayrimenkullerinin tek başına arsa payı karşılığı veya hasılat paylaşımlı modellerden birisi ile değerlendirilmeleri halinde; 
  • Mevcut gayrimenkullerin tüketilecek olması ve artık yerine gayrimenkul alınmasının mümkün olmaması,
  • Mevcut gayrimenkullerin piyasadaki ekonomik durum veya ileride oluşabilecek olan ekonomik bir kriz halindeki durumdan etkilenecek olmaları ve istenilen değeri oluşturamaması ve / veya istenilen değerde satılamayacak olması nedeniyle uğranılacak olan zarar,
  • Mevcut gayrimenkullerin bu şekilde değerlendirilmeleri halinde %20 kurumlar vergisinin ödenecek olması,
  • Son dönemde geliştirilen Sermaye Piyasası araçları ile GYO kurularak halka arzdan veya GYF kurularak yine önemli derecede gelir elde edilebilecekken bundan mahrum kalınması düşünülemez.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0