Geleceğin Galatasarayı: Sportif Yapılanma

Mevcut kaynakları etkin bir biçimde kullanarak Galatasaray Spor Kulübü  bünyesindeki her branşın rekabet içinde örgütlenmesi. Küresel anlamda sporun ticarileşmesi süreçleri yakından izlenerek Galatasaray’ın taraftarların ötesinde tüm paydaşlarını (yayıncı, lisansiyer, reklam veren, sponsor, bilet promoterlar vb.) kapsayan bir ticari altyapının kurulması. 

Galatasaray Spor Kulübü’nün yeniden kalıcı başarılar elde etmesi için “Branş Dernekleri” kurulması büyük önem taşımaktadır.  Futbol Derneği, Basketbol Derneği, Voleybol Derneği, Yüzme Derneği gibi branşlar tek bir çatı altında toplanmalıdır. İlgili branş derneklerinin en önemli 3 kalemi ise aşağıdaki gibidir;
  • Bağımsız bütçe
  • Marka lisans bedeli gelirlerinin %10’unun kulübe aktarılması
  • Tüzel yapının oluşturulması.
Ayrıca ekonomik anlamda daha iyi olabilmek için Avrupa kulüplerinin spor ekonomileri örnek alınmalı. “Pazarlama Ortaklıkları” sponsorluk anlaşmalarının yerini alması gerekmektedir. NBA örneği göz önünde bulundurularak takipçi kavramı taraftarın yerini almalı ve daha geniş kitlelere hitap edilmesi gerekmektedir.

Futbol Şubesi Yapısı Revize Edilmeli
Galatasaray Spor Kulübü’nün amiral gemisi konumunda olan futbol şubesi, en kısa süre içerisinde Avrupa’daki örnek kulüplerin iş modelleri ülke şartlarına adapte edilerek revize edilmelidir.

Futbol şube sorumlusunun birincil görevi Galatasaray kalibresindeki bir Sportif Direktör ile anlaşmak olmalıdır. Sportif Direktör tamamen Şube Sorumlusu yöneticiye bağlı olarak çalışmalı ve bu yönetici Spor Direktörü’nün performansından sorumlu olmalıdır.

Galatasaray Spor Kulübü’nin ekonomik durumunu etkileyen en önemli kalemlerden biri de transfer harcamalarıdır. Bundan önce menajer tavsiyeleriyle yapılmış etkiye dayalı tepki transferlerinin kulübe verildiği zarar açık bir biçimde ortaya çıkmıştır.

Futbol şubesi transfer çalışmalarını aşağıdaki ilkeler çerçevesinde yürütmelidir;
  • Teknik kadro transfer gereken mevkileri belirlemeli ve scout ekibinden bu mevkiler için alternatif oyuncu listesi talep etmelidir. 
  • Scout ekibi en kısa süre içerisinde çeşitli fiyat ve kalitede oyuncuların listesini sportif direktöre iletmelidir. Bu listedeki oyuncuların ederi piyasa çerçevesinde tahmini hata paylarıyla beraber listelenmelidir. Transfer ücretleri scout ekibinin belirlediği rakamın %10’u üzerine çıkmamalıdır.
  • Yapılacak transferler sadece bu liste çerçevesinde yapılmalı ve üçüncü şahıslardan gelmesi muhtemel oyuncu önerileri ciddiye alınmamalıdır. 
  • Oyuncuların bonservisleri varsa önce kulüpleriyle görüşülmeli, ardından da oyuncu temsilcileriyle kontak kurulmalıdır. Eğer oyuncular serbest ise oyuncu temsilcileri ile direk temas kurulmalıdır. Herhangi bir üçüncü şahıs, bu pazarlıklara dahil edilmemelidir.
  • Yaz transfer dönemi için çalışmalar serbest kalacak oyuncuların netleştiği 1 Şubat itibariyle başlamalı ve mümkün olduğu çerçevede ikinci kamp döneminden önce bitirilmelidir. Kış transfer döneminde ise sportif direktör tarafından onaylanan çok acil ve özel durumlar haricinde transfer yapılmamalıdır.


Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0