Geleceğin Galatasarayı: İdari Yapılanma
Galatasaray Spor Kulübü’nün sportif fonksiyonu dışında kalan üye yapısı yapılanması, Divan Kurulu yapılanması, bu bağlamda yapılması gereken tüzük değişiklikleri vs. gibi alanlar. Bu bağlamda en büyük değişiklik üyelik yapısında gerçekleştirilmelidir.
Galatasaray’ın gelecekte daha büyük başarılara imza atması isteniyorsa katılıma açık yeni bir üyelik sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, Galatasaray’a hem giriş aidatı hem de sembolik olmayan yıllık aidat yükümlülüğünü yerine getirebilecek ve oluşturulacak Üye Komitesi tarafından gerekli soruşturması yapılan herkes, kulübe üye olabilme hakkına sahip olmalıdır.
Kulüp bünyesindeki üyelik kategorileri kaldırılarak daha katılımcı ve tabana yayılan bir üyelik yapısı oluşturulmalıdır. Galatasaray Yönetim Kurulu, her yıl ülkeye fayda sağlamış kişilere (en fazla 25-50 kişi) giriş aidatı ve yıllık aidat yükümlülüğünü yerine getirmek kaydı ile üyelik hakkını sağlama hakkına sahip olmalıdır. Kulübün tarihsel yapısı nedeniyle Galatasaray Lisesi’ne ilk öğrenim döneminde dahil olarak mezun olma başarısını gösteren her öğrenci üyelik hakkına sahip olmadır.
Katılımı genişletebilmek için üyelik kontenjanı geçici tüzük maddesiyle beş sene boyunca %10’a çıkarılmalı ardından da %5’te sabitlenmelidir. Bu kontenjan yüzdelerine Galatasaray Lisesi’nden gelen üyeler dahil değildir.
Tüzük değişikliğiyle beraber tüm üyeler önceki toplantılara katılmış sayılmalı fakat hali hazırda tüzükte bulunan maddeler sertleştirilerek değişiklikten itibaren yapılacak genel kurullara katılım göstermeyen ve/veya aidatlarını ödemeyen üyeler düzenli olarak üyelikten çıkarılmalı, çıkarılan üyeler sayısınca ekstra kontenjan açılmalıdır.
Divan Kurulu’nda Değişiklik
Galatasaray, Divan Kurulu ile Genel Kurul arasındaki görev paylaşımı uyuşmazlığı yüzünden ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bugüne kadar bazı önemli sorunlarda Genel Kurul’dan bağımsız olarak Divan Kurulu’nda alınan kararlar kapsamında hareket edilmesi mevcut kurul içerisinde yer alan değerli insanları da sıkıntıya sokmuştur. Bu nedenlerden dolayı, Galatasaray Divan Kurulu’nun görev tanımı tekrar düşünülmeli ve kuruldaki üyelerin tecrübelerinden daha fazla fayda sağlanacak şekilde yeni bir organizasyon modeli düşünülmelidir.
Divan Kurulu isim değişikliğine giderek çeyrek senede bir toplanacak Galatasaray Yüksek Danışma Kurulu’na evrilebilir. Galatasaray’da hali hazırda en ciddi problem “bağımsız denetim” eksikliğidir. Galatasaray Yüksek Danışma Kurulu, her iki senede bir, Denetim Kurulu için bağımsız adaylar çıkarmalı ve bu adaylar arasından seçim yaparak Galatasaray Yönetim Kurulu’ndan bağımsız bir Denetim Kurulu ortaya çıkarmalıdır. Denetim Kurulu her üç ayda bir Galatasaray Yüksek Danışma Kurulu’na raporunu sunmalı ve bu raporlar kurul içinde değerlendirilmelidir. Böylece kurul bünyesindeki üyelerimizin tecrübelerinden yararlanarak Galatasaray’daki en ciddi problemin çözümü bulunmuş olacaktır.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.