Mercek Altında: Jason Denayer neleri değiştirecek?

Avrupa'da transferin bitmesine sayılı saatler kala Jason Denayer'i kiralık olarak kadrosuna katan Galatasaray sezonun 8.transferine imza atarken, geçtiğimiz sezon savunmada oynayan dört oyuncusunu da tamamen değiştirmiş oldu. Teknik direktör Igor Tudor'un talebi doğrultusunda savunmaya takviye yapan takımımız böylelikle savunma rotasyonunu tamamladı. 22 yaşındaki Belçikalı oyuncu her ne kadar stoper orjinli olmasına karşın savunmanın sağında ve solunda forma giyebilmesi önemli bir alternatif olacağını gösteriyor.

Geride bıraktığımız sezon Galatasaray'ın kadrosundaki ilk beş isim neredeyse sabitti. Fernando Muslera'nın önünde Sabri Sarıoğlu, Aurelien Chedjou, Hakan Balta ve Lionel Carole dörtlüsünün forma giydiği Galatasaray'da yeni sezonda kaleci Muslera'nın sabit kalmasının ardından neredeyse kadrodaki tüm isimler değişti. Savunma hattını Mariano - Maicon - Serdar - Linnes dörtlüsünden kuran ve geride kalan 3 haftada takım olarak iyi bir performans sergileyen takımımızda takımın genel şablonuna baktığımızda sağ bek pozisyonunda Mariano'nun yedeğinin şu sıralar zorunluluktan sol bek oynadığı (ve doğrusu, gayet başarılı olduğu) görüyoruz. Sol bek pozisyonunda Lionel Carole'ü yeni sezonda kadroda düşünmeyen takımımızda o bölgede imza atmasına sayılı saatler kalan Kwadwo Asamoah takviyesinin ardından savunmada hemen hemen tüm bölgelerde forma giyen Jason Denayer'in kadroda olması aslında önemli bir rotasyon oyuncusuna sahip olduğumuzu gösteriyor. 22 yaşındaki savunma oyuncusu stoper rotasyonunda hızı ve kademesiyle dikkat çekse de, Galatasaray serüveninde her ne kadar Manchester City'den ihtar alınmasına sebep olsa da sağ bek pozisyonunda başarılı maçlar çıkartmıştı.

Sezon başında savunmadaki lider oyuncu rolünü Maicon'a veren Galatasaray'da tandeme yazılacak ilk isim, sağlıklı olması halinde kuşkusuz Serdar Aziz olacak. 27 yaşındaki tecrübeli savunmacı yerden ve havadan ligin en başarılı isimlerinden birisi.. Bu nedenle Jason Denayer transferi acil ihtiyaç olan veya elzem bir isim mi? Elbette değil. Ancak savunma rotasyonuna baktığımızda sağ bek bölgesinde Mariano'nun alternatifi yok görünüyor. Her ne kadar kağıt üzerinde Martin Linnes ismi yazılı olsa da Norveçli oyuncu şu sıralar son derece iyi bir form grafiğiyle sol bekte performans sergiliyor. Bu noktada Denayer, iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca, paragrafın en başında söylediğimiz gibi "sağlıklı bir Serdar Aziz" durumu var. Milli oyuncunun sakatlıklarla başının belada olduğunu biliyoruz, ki geride kalan 3 haftada oyun içerisinde 2 kez kaşı açıldı. Stoper rotasyonunda da Jason Denayer göstereceği performansla Ahmet Çalık ve Koray Günter'in önünde yer alabilir.

Denayer hemen hemen hepimizin yakından tanıdığı, bildiği bir isim. Hızı ve kademe anlayışıyla stoper pozisyonunda yanındaki stoperin açıklarını kapatırken, ayağına hakim olması ve soğukkanlı kalabilmesi oyunu kurma konusunda iyi bir opsiyon olmasını sağlayabilir. Belçikalı oyuncunun topla birlikte hızlanması ve oyun görüşünün ortalamanın biraz altında olması onu sağ bek pozisyonunda alternatif kılıyor ki bu önemli bir detay. Denayer'in şuan için ihtiyacımız olan "sol stoper" olmadığını hepimiz biliyoruz ancak Igor Tudor'un yüksek tempolu - önde basan takımında arka tarafı süpürecek atletik / çevik bir isme ihtiyacımız olduğunu da biliyoruz. Mücadele etmekten çekinmeyen, temastan kaçınmayan yapısıyla da sahada olduğu dakikalarda takımın sertliğini bir kaç tık yukarıya çekecektir. Bu nokta mühim.. 

AYAĞA KALK: JASON DENAYER
2015-16 sezonunda Galatasaray'daki performansı her ne kadar taraftarlar tarafından beğenilse de, Jason Denayer'in üst seviyede bir performans sergilediğini söylemek oldukça zor. Savunmada pek alışık olmadığı bir bölgede oynamak zorunda olmasına rağmen gösterdiği performansla dikkat çeken Belçikalı oyuncu takımın yaşadığı sıkıntılardan dolayı etkilenen isimlerin başında geliyordu. Sezona teknik direktör Hamza Hamzaoğlu ile başlayan ve akabinde Mustafa Denizli'yle yola devam eden Galatasaray, sezonun son bölümünü altyapı koordinatörü olarak kulübe gelen Jan Olde Riekerink ile tamamlayacaktı. Hollandalı teknik adam yönetiminde ezeli rakibi Fenerbahçe önünde Ziraat Türkiye Kupası şampiyonluğuyla sezonu tabiri caizse amorti eden Galatasaray, mali sorunlarından dolayı aldığı Avrupa'dan men cezasını da bu şekilde tamamlamış olacaktı.

2016-17 sezonunu Sunderland'de geçiren Jason Denayer takımının Premier Lig'den küme düşmesine engel olamadı ancak büyük çoğunluğu ilk 11'de olmak üzere tüm kulvarlarda 27 maçta forma giydi. Belçikalı oyuncu her ne kadar düzenli olarak forma giyerek Premier Lig seviyesinde önemli bir tecrübe kazansa da, kırmızı-beyazlı takımın sezon içerisinde savunma anlamında ciddi sıkıntılar yaşaması Denayer'in çok erken yaşta parlayan yıldızının sönmesine sebep oldu. 2 sene önce İskoçya Ligi'nin en iyi savunmacıları arasında yer alan 22 yaşındaki oyuncunun Galatasaray ve Sunderland'de gösterdiği performans onun Belçika MT'den de kesilmesine neden oldu. Jason Denayer'in daha iyi bir oyuncu grubu içerisinde, daha baskın bir takımla ve hiç kuşkusuz iyi bir performans göstererek kendisini yeniden vitrine koyması gerekiyor.  Her ne kadar 22 yaşında olsa da, elinde yine önemli bir şans var. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0