Sol tarafta garip bir denklem: Linnes mi, Latovlevici mi?

Süper Lig'de geride kalan 10 hafta sonunda 23 puanla liderliğini sürdüren Galatasaray'da geride kalan maçlarda dikkat çeken en büyük ayrıntı kadrodaki istikrarın yanı sıra savunmanın solunda süregelen değişim oluyor. Transfer döneminde Kwadwo Asamoah için çok uğraşan ancak transferin son günü Juventus'un izin vermemesi nedeniyle gerçekleşmeyen transfer sonrasında Iasmin Latovlevici'yi kadrosuna katan takımımızda teknik direktör Igor Tudor bu pozisyonda sürekli arayış içerisinde görünüyor. Transferin son gününde takıma katılan Rumen savunmacının rakibi ise, orjininde sağ bek olan Norveçli oyuncumuz Martin Linnes.

Doğrusunu söylemek gerekirse, Martin Linnes transfer olduktan sonra beklentilerin yüksek olduğu - oyuncu profili olarak son derece istikrarlı ve takıma sağlayacağı katkının yüksek olması beklenen bir isim oldu. Norveçli oyuncu ilk olarak sessiz - sakin kişiliğinin etkisiyle birlikte adaptasyon problemi yaşadı ve uzun süre formaya hasret kaldı. Kendisinden bekleneni vermek bir kenara dursun, yakınlarına bile yaklaşamadı. Geçtiğimiz sezon zaman zaman savunmanın solunda da şans bulan Martin Linnes sezon başında gerçekleştirilen kamp döneminde takımın en iyi isimlerinden biri olmasının yanı sıra transfer edilmesi düşünülen yüksek profilli sol bek oyuncusunun alternatifi olarak kadroda tutulma kararı alınmıştı. 

Teknik direktör Igor Tudor tarafından bu sezon Süper Lig'de geride kalan 10 haftada 6 maçta forma şansı verilen Martin Linnes bu maçların tamamında ilk 11'de sahaya çıkarken, 66.dakikada kenara geldiği Karabükspor karşılaşması haricinde 90 dakika sahada kaldı. Sağ bek orjinli olmasına karşın sol bek pozisyonunda gerek savunmada gerekse hücumda etkili bir oyun ortaya koyan Norveçli oyuncu sezonun ilk karşılaşmasında da Tolga Ciğerci'nin ikinci - takımımızın üçüncü golünde asist yapan isimdi. 26 yaşındaki savunmacının geride kalan lig maçlarında savunma istatistikleri incelendiğinde ortaya oldukça dikkat çekici bir performans çıkıyor. Martin Linnes oynadığı karşılaşmalarda maç başına 1.7 top çalma - 1.7 top kesme/araya girme - 1.2 uzaklaştırma - 0.2 engelleme istatistiklerine sahip olurken, oyunun hücum tarafında da maç başına 0.8 başarılı dribling - 0.7 kilit pas - 0.5 faul aldırma - 1 uzun pas - 35.8 başarılı pas ve %81 pas yüzdesiyle oynuyor. Linnes geride kalan maçlarda rakip kaleye hiç şut atmazken, girdiği ikili mücadelelerin %37'sinde ayakta kalan taraftaydı. Martin Linnes geride kalan maçların tamamında sadece 2 kez rakipleri tarafından çalımlandı. Bir bek oyuncusu için oldukça dikkat çekici olarak değerlendirilebilir, ki savunma kademesi oldukça başarılı bir oyuncu olduğunu bir kez daha rakamlarla görüyoruz. Norveçli oyuncu her ne kadar ikili mücadeleleri rakiplerine kaybetse de, savunmanın en önemli prensiplerinden birisi olan "ayakta kal" mantığını sahaya birebir yansıtmış görünüyor.

Juventus'un transferin son gününde Kwadwo Asamoah transferine engel olması sonrasında transfer döneminin bitimine saatler kala Iasmin Latovlevici'yi kadrosuna katan Galatasaray'da beklenti Rumen oyuncunun en azından sezonun ilk yarısını idare etmesiydi. Martin Linnes ile birlikte kısa dönemde sol bek pozisyonunu rotasyonla birlikte idare etmesi beklenen Latovlevici, takım arkadaşının aksine hücumu daha fazla düşünen bir bek görüntüsü çizdi. 31 yaşındaki tecrübeli sol bek ilk haftalarda sakatlığı sebebiyle maskeyle oynamış olsa da Süper Lig'de ikisi kenardan olmak üzere toplamda 5 maçta forma giydi. Latovlevici bu karşılaşmalarda maç başına 1 şut - 0.6 kilit pas - 0.6 faul aldırma - 1.4 isabetli orta açma - 2 uzun pas - 31.2 başarılı pas ve %79.5 pas isabeti gibi istatistiklere sahip oldu. Oyunu üçüncü bölgede oynamayı seven Rumen oyuncunun savunma istatistikleri ise maç başına 1 top çalma - 0.6 top kesme/araya girme - 0.8 uzaklaştırma ve 0.8 hava topu kazanma olurken, rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %52'sinde ayakta kalan taraftaydı. Rumen oyuncunun rakipleri tarafından geçilme (çalımlanma) değeri ise maç başına 0.6 olarak belirlenirken, top kaptırma oranı ise 1.

Galatasaray teknik direktörü Igor Tudor geriye dönüp baktığında iki oyuncusunun siyahla beyaz gibi bambaşka profilde olduğunu görüyor. Bir tarafta savunma istatistikleri tavan yapmış ve takım savunmasına ciddi katkı sağlayan Martin Linnes, diğer tarafta takım hücumlarına ciddi katkı sağlayan Iasmin Latovlevici. İki oyuncunun temposu ve dinanizmi hemen hemen aynı seviyede, dayanıklılık olarak Martin Linnes bir tık daha yukarıda bir profil çiziyor ancak ikili mücadelelerde ayakta kalan isim Latovlevici.. Sezon başından beri neredeyse aynı takımla oynayan Galatasaray'da değişkenlik gösteren tek bölgenin sol bek olması, bu veriler ışığında son derece normal görünüyor. İç saha maçlarında rakip takımın üzerine gitmek - üçüncü bölgeyi adeta parsellemek isteyen Galatasaray'da ilk tercih Iasmin Latovlevici olacaktır, ancak zorlu maçlarda veya dikkatli olunması gereken deplasmanlarda Martin Linnes formanın en büyük adayı görünüyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0