Futbolun yeni modası: Hoca yemek!

Futbol artık eskisi gibi olmadığı açık bir gerçek ve futbolcuların psikolojik olarak huzurlu olmaları çok daha önemli. Bugün Yeni Malatayaspor maçında olanda buydu aslında futbolcuların isteksiz, oyuna, rakibe ve kadroda Fernando, Gomis, Maicon gibi futbolcular olmasına rağmen skora isyan etmeyen tavırları teknik direktör Igor Tudor'un futbolcuları kaybettiğinin bir kanıtı.. 

Bir futbol takımı için en önemli özelliğin taktiksel olarak yeterliliği veya ne kadar iyi olduğunu düşünürüz. Bir futbolcu için milyonlar kazanıyor haftada bir maçta da oynamayacaksa diyoruz, hepimiz ancak durum sanki çok farklı bir hal almaya başlıyor artık. Dünya futbolunda da tabiri caizse ''hoca yeme'' olayı sıkça görür olduk.

2011 - RAFA BENITEZ, INTER
2010'da alınmadık kupa bırakmayan Inter ile sezon sonunda kulübün efsanesi olan Jose Mourinho'nun yolları ayrıldı. Mourinho yerine gelen isim Rafael Benitez olmuştu. Jose Mourinho ile birebir aynı kadroya sahip olmasına rağmen ömrü sadece 15 maç oldu. 15 maç sonunda sadece 6 galibiyet alabilmişti takım. Rafael Benitez ayrılırken futbolcuların hepsi kazan kaldırmış durumdaydılar ve Benitez futbolcuların hepsini kaybetmişti. Uzun sürmedi, Moratti bu kazan kaldırmaya daha fazla dayanamadı ve yollar ayrıldı.
  
2016 - JOSE MOURINHO, CHELSEA
2014/2015 sezonunda Premier Lig'i açık ara farkla elini kolunu sallayarak kazanmıştı Chelsea. Ertesi sezon ise sezon başından itibaren sorunlar baş gösterdi. Jose Mourinho sezon öncesinde futbolcuların dönüşünden memnun değildi, istediği fiziksel düzeyde gelmemişti hiçbiri. Sezona da çok kötü başladı Chelsea. Son şampiyon 16 maçta sadece 4 galibiyet alabilmişti. Geçen sezon aynı hoca, aynı kadro ile devam eden açık ara lider giden takım ertesi sezon küme düşme hattına gerilemişti. İnanılmaz bir durumdu bu. Jose Mourinho farklı düzenler, farklı oyuncular kullansa da Chelsea bir türlü toparlanamadı çünkü Mourinho ile futbolcular arasında bağ kopmuştu. Neredeyse küme düşecek son şampiyon takımın futbolcuları Jose Mourinho ile yollar ayrılana kadar kılını kıpırdatmadılar. Roman Abramhovic de bu duruma fazla dayanamadı ve Jose Mourinho'nun II.Chelsea dönemi bu şekilde bitti. Ertesi sezon ise bir mucize daha oldu ve Chelsea bir anda ligde rekorlar kırarak yeniden şampiyonluk ipini göğüsledi.

2016 - RAFA BENITEZ, REAL MADRID
Yine Rafael Benitez'in yenildiği bir hoca yeme vakası. Bir önceki sezon 2 puan farkla şampiyonluğu kaçıran, Şampiyonlar Ligi'nde yarı finalde elenen Real Madrid'de işler yeni sezonda fena da başlamadı ancak oynanan oyun bir türlü tatmin etmiyordu. Ardından peşpeşe kayıplar geldi, ligde 15 maç sonunda 9 galibiyet alabilmişti, Real Madrid. Ne oyun ne de skorlar tatmin etmemeye başladı ve Florentino Perez cezayı kesti. Rafael Benitez ile yollar ayrıldı. Bundan önceki kısım da ne var burada denilebilir ancak facia durumda olan Real Madrid'e Rafael Benitez ayrıldıktan sonra bir şeyler oldu ve sezon sonunda Real Madrid domine ederek Şampiyonlar Ligi'ni kazandı. Ertesi sezonda da hem ligi, hem de bir kez daha Şampiyonlar Ligi'ni kazanıyordu.

2017 - CLAUDIO RANIERI, LEICESTER CITY
Bir peri masalını hayata geçirmişti, Claudio Ranieri. 2015'de son sıradan aldığı takımı, 2016'da şampiyon yapmıştı. Paranın futboldaki gücünün bu kadar önemli olduğu dönemde inanılmaz bir olaydı. Ertesi sezon ise işler aniden yolunda gitmemeye başladı. Aynı takım, aynı hoca ile devam eden Leicester City küme düşme hattına gerilemişti. Ranieri'nin aldığı noktaya gelmişti bir bakıma takım. Ranieri kovulduktan sonra ise aynı takım, aynı formasyonla çıktığı maçlarda yardımcı antrenör yönetiminde ligi orta sıralara tırmanarak tamamladı. Peki değişen neydi?

2017 - CARLO ANCELOTTI, BAYERN MUNIH
Gelirken sonunda Bayern Münih Şampiyonlar Ligi'ni kazanacak gözüyle bakıyorduk çoğumuz ancak ilk sezonunda Carlo Ancelotti yarı finalde elendi ve sadece ligi kazanabildi. Bu sezona başladığımızda ise Bavyera ekibinde işler yolunda bir türlü gitmedi ligde liderin 5 puan gerisine düşmüşlerdi. Paris Saint-Germain'e Şampiyonlar Ligi'nde alınan 3 farklı mağlubiyet son nokta oldu. Futbolcular kazan kaldırmışlardı hem de bir Alman takımında. Ancelotti'nin antrenman metodlarını beğenmediklerini dile getirdiler maç sonunda, hem de pek çok üst düzey futbolcu. Ancelotti kovulmuştu artık. Ancelotti gittikten sonra ise Bayern Münih'e bir şeyler oldu ve yerine gelen Jupp Heynckes ile bambaşka takım oldular. Son 14 maçta 13 galibiyet 1 beraberlik almış durumdalar ve liderler hem de 8 puan farkla.

Yukarıda pek çok örneğini verdiğim ''hoca yeme'' olayı artık Avrupa futbolunda da görüyoruz. Üst düzey takımlar ise bu duruma mecburen boyun eğmek zorundalar. Bir teknik direktör takımı ile iletişimi koptuğu an o takım dikiş tutmuyor bir daha. Artık futbol dünyasında taktik veya tekniğin önünde bir öncelik var, adam yönetimi. Futbolcuların mutlu olması başarı adına en önemli faktör artık. Jose Mourinho geçen sezon France Football dergisine verdiği röportajda Chelsea'den kovulma süreciyle alakalı şunu söylüyordu: ''23 yaşındayken Frank Lampard yetişkin bir adamdı şimdikiler ise elinde cep telefonu ile oynayan birer çocuk. Bu zor bir durum ve buna adapte olmam gerekiyor'' diyordu. Yeni nesil futbolcular artık böyleler ve onların başarılı olmaları için hocasının onları pamuklara sarmasını bekliyorlar ve hocaya bir kez sırt döndükleri an geri dönüşü olmuyor. Galatasaray için şöyle bir durum vardır: Abdürrahim Albayrak varsa Galatasaray şampiyon olur. Bunun sebebi de futbolcuları pamuklara sarıyor oluşu. 

2014/2015 sezonunda Galatasaray (maalesef kötü bir tabirle) şamar oğlanı olmuşkeni Albayrak yönetime girip yine şampiyon olmuştu. Hatırlarsanız futbolcularında en sevdiği kişilik kendisiydi. Futbolcuların telefon faturalarıyla bile ilgilendiği kamuoyuna yansımıştı ve şamar oğlanı olarak gidilen sezonda aniden futbolculara bir şeyler olmuş ve şampiyonluğu almışlardı. Futbol artık eskisi gibi sahada oynanılan bir oyun değildi..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0