STSL | Kolay galibiyet..

Hafta içinde aldığı Benfica mağlubiyeti sonrasında Kasımpaşa deplasmanında geriye düşmesine rağmen sahadan 4-1'lik galibiyetle ayrılarak zirve takibini sürdüren Galatasaray'da maçın yıldızı hiç kuşkusuz Sofiane Feghouli olurken, ara transfer döneminin ardından kadrosunda önemli bir revizyonun ilk adımını atan teknik direktör Fatih Terim saha içi düzeninde de önemli değişikliklere gitti.

Galatasaray geçen yılın başında kadrosunda revizyona giderken belki de en önemli değişikliği maç alan, liderlik gösteren, ceza sahası ve çevresinde çok etkili Wesley Sneijder gibi bir dünya yıldızını yollayıp yerine Younes Belhanda'yı almıştı. Belhanda, Sneijder'in zıttı bir oyuncu olarak göze çarpıyordu. Hareketliliği ile ön plana çıkmış, savunmaya yardımı fazla olan bir isimdi. Ligue 1'de Montpellier ile şampiyon olunan sezon hariç gol veya asist katkısı yüksek olmayan Faslı oyuncu sezonun ikinci yarısında ise zirve dönemi olan Montpellier günlerindeki gibi maç almaya da başladı. Trabzonspor maçında beraberlik golünün ardından Galatasaray sallanırken sorumluluk alıp önce takımını öne geçirdi ardından 2. golünü atıp Galatasaray'ın galibiyetini perçinlemişti. Alanyaspor maçında Feghouli'ye yaptığı asistle 1 puanı da yine Belhanda kurtarmıştı. Belhanda iyi oynarken tabela yapamayan bir isimdi. Bu sebeple de kötü oynadığı zaman çekilmez bir adam oluyordu. Alanyaspor maçında kötü oynarken tabelayı değiştirdi. Kasımpaşa maçında yine kötü oynarken hem de 22 dakika boyunca sadece 8 kez topla buluşmuşken önce sahneye çıkıp golünü attı ardından 5-6 dakika sonra Feghouli'ye asist yapıp Galatasaray'ı öne taşıdı. Galatasaray'ın da gole kadar epey zorlandığını hatta oyun olarak epey kötü olduğunu söylemekte yarar var.

Galatasaray beraberlik golüne kadar ki bölümde epey kötü oynuyordu. Arkada geniş alanlar bırakırken ön alanda da yeterince hareketlilik sağlanamıyordu. Özellikle Donk-Selçuk orta sahasının dezavantajı bu gibi gözükse de Galatasaray'ın sezon boyunca yaşadığı sorunların başında bu geliyor. Hala Fatih Terim'in tam olarak çözemediği sorunlardan biri bu. Galatasaray'ın savunmasını önde kurduğunu düşünen Mustafa Denizli de Trezeguet'i forvet olarak başlattı. Mısırlı oyuncu 20 dakika boyunca epey etkili oldu ve bir de gol attı. Galatasaray sıkıntılı anlar yaşarken Galatasaray'ın imdadına Scuffet yetişti. Belhanda kendinden hiç görmediğimiz şekilde epey iyi bir şut çıkarttı ama attığı golde kalecinin net bir hatası olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yaklaşık yedi dakika sonra Galatasaray öne geçti. Galatasaray'ın ilk kez gerçek bir forveti olduğunu o golde hissedildi. Ben Youssef ve Veysel, Diagne'ye odaklanmışken Feghouli bu fırsattan yararlandı ve yine Scuffet'in hatasında Galatasaray'ı öne taşıdı. Galatasaray öne geçtikten sonra Kasımpaşa tamamen dağılma sürecine girdi. Galatasaray'ın rahatça topu öne taşıdığına şahit olduk. Galatasaray'ın kötü olduğu dönemde ilk eleştirilen isim olan Selçuk, geriden pasla çıkışlarda epey yardımcı oldu. Galatasaray'ın topla arası iyi olan stoperler transfer etmesi geriden oyun kurma konusundaki isteğine bağlı olduğu bir gerçek ama bu geriden pasla çıkma fikri, pratikte pek de işlemiyor. Benfica maçında Galatasaray'ın bu zaafı net olarak görüldü. Şöyle anlatmak gerekirse Fatih Terim geriden pasla çıkarken beklerini öne çıkartıyor. İki stoper genişleyip kaleciden topu alıp oyunu başlatıyor. 4-1-4-1 oynayan Galatasaray'ın savunmanın önündeki 1 iki stoperin arasına girip onlara pas opsiyonu oluyor lakin bu presle kolayca kırılabiliyor çünkü Galatasaray'ın bekleri öne atınca stoperlerin öne yönelik tek pas opsiyonu savunmanın önündeki 1 kişi oluyor. Topla arası iyi olan stoperlerin burada pek fazla opsiyonu olmayınca rakip takımın hatlarını geçen paslar atması gerekiyor ancak burada da belirli riskler ortaya çıkıyor. Burada orta sahadaki diğer 2 kişi veya başka bir deyişle savunmanın önündeki 1'in önünde oynayan 2 orta sahanın geriden çıkışlarda pasç opsiyonu olması derine inip top alması veya 2. ve 1. bölge arasında gir, çık yapması gerekiyor. Lakin Galatasaray'da Badou ve Belhanda 2'li olursa bu derine inme olayını gerçekleştirmiyor. Kasımpaşa maçında ise Selçuk bu belirli bölümlerde yaptı. Bu sebeple de Galatasaray geriden çıkarken rahatladı.


Galatasaray ikinci yarıya da ilk yarıda bıraktığı gibi başladı. Mariano'nun oyuna girişi Kasımpaşa'nın pres düzenini tamamen kırdı. Kasımpaşa ilk yarıda ayakları iyi olan Marcao'ya baskı yapıp topu Luyindama-Linnes hattına yönlendirerek baskı yapıyordu. Galatasaray zaman zaman burada sorun yaşadı. Mariano girince ise bu sorun tamamen çözüme kavuştu. Çünkü Mariano bek üzerinden de Galatasaray'a oyun kurma fırsatı tanıyor. Bu bağlamda Fatih Terim'in iki stoper transferi yapılırken top iyi kullanan, oyun kurmaya yatkın stoperini sol stoperi olarak seçmesi bir planın parçası.. Eğer rakipler topu sol tarafa yönlendirecek şekilde baskı yaparsa Marcao çok rahat oyun kurabiliyor. Veyahut topu sağ kenara doğru yönlendirirse bu kez Mariano üzerinden oyun kurabilen bir Galatasaray olacaktır. Galatasaray ikinci yarının daha ilk 10 dakikası dolmadan Kasımpaşa savunmasının çok büyük hatasında Feghouli ile farkı ikiye çıkarınca kendini aktif dinlenmeye aldı. Galatasaray'ın oyun planının temelinde yine bu da var. Özellikle ikinci yarılarda takımın set hücumu etmeyip sürekli kontra atak kovalaması da bir oyun planı. Fatih Terim özellikle maçın ilk yarılarında yüksek tempo, yoğun pres yaptırıyor takımına bu zaman diliminde öne geçmek ve farkı açtığı taktirde Galatasaray ikinci yarılarda aktif dinlenme yapmaya başlıyor. Bu oyun planını 2014-2015 sezonunda Premier Lig'i alan Chelsea'de de görebilirdiniz. Onlar da ilk yarıları yüksek tempo ve topa sahip olarak oynuyor. Golü buluyor ve aktif dinlenmeye geçiyordu.

Galatasaray, sezonun ikinci yarısında 5 galibiyet - 1 beraberlik ile yoluna devam ediyor. Deplasmanlardaki oyun problemi devam ediyor mu, etmiyor mu bunu kestirmek zor çünkü Kasımpaşa oldukça kötü durumda.. Maç kazanamaz hale gelen Kasımpaşa'yı fazla sıkmadan yendi Galatasaray. Bireysel oyuncu performanslarının ön planda olduğu bir maçtı. Evinde oynadığı maçlarda sorun yaşamayan bir Galatasaray mevcut bu sebeple şampiyonluk yolu deplasmanlardan geçiyor. İlk ciddi sınavı ve belirleyici olacak maç ise iki hafta sonraki Erzurum deplasmanı olacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0