Saha İçi Analiz: Sezonun Kaderini Belirleyecek

Geçen sezonun şampiyonu Galatasaray şampiyon olurken taktiksel olarak epey zorlandığı bir sezonu geride bıraktı. Sezon ortasındaki bir yazımda artık Fatih Terim’in topa sahip olma oyununu oynatmaya çalıştığımı yazmıştım. Topa sahip olma oyunu oynayan bir takımın stoperleri baskı anında topla çıkabilmeli ve oyun kurabilmesi gerekli. Geçen sezon başında Galatasaray’ın stoperlerinin böyle bir oyuna yeterliliği yoktu. Taktiksel anlamda ilk sıkıntı buydu, ki İmparator her seferinde kış dönemini ve yaz dönemini işaret ederek gereken müdahalelerin yapılacağını belirtiyordu. Yapılan ve yapılacak olan takviyeleri bir de taktiksel açıdan değerlendirelim..

Galatasaray’ın özellikle topa sahip olma oyununda hücumdaki pozisyon kısırlığı, skor yükünü sadece ön taraftaki oyuncuların çekmesi ve orta sahadaki isimlerin 4-3-3 oynama açısından yetersiz olması taktiksel sıkıntıların ikinci sırasında geldi. Geçtiğimiz kış transfer döneminde ilk sıkıntısı olan stoperlerin yeterliliğini sağlamakla geçti ama kafasındaki oyunu oynamak için orta saha kurgusunu da baştan aşağı değiştirmek gerekiyordu ki bulunduğumuz transfer döneminde de orta saha kurgusunu baştan aşağı değiştiriyor. Geçen sezon ilk 11’den sadece Belhanda kaldı ve Seri takıma katıldı. Fatih Terim kafasındaki 3’lü kurguyu tamamlamak için bir isim daha takıma katılacak ve bu isim taktiksel olarak artılar ve eksiler olarak bütün sezonun kaderini belirleyecek.

Seri ve Belhanda’nın oyun tarzlarına ve özelliklerine bakarsak yapılacak transfere göre Galatasaray’ın kurgusu için 3 plan göze çarpıyor. Bunlardan ilki savunmanın önüne defansif özellikleri kuvvetli bir 6 numara alarak orta sahanın dinamizmini ve sertliğini arttırmak olacaktır. Bunların yanı sıra pozitif anlamda Belhanda ve Seri’ye daha çok özgürlük tanıyacaktır. Ceza sahası ve çevresinde öndeki 3’lüye iki kenarda da çok iyi servisler yapacak oyuncu olacaktır. Öndeki 3’lünün veriminin artacağı da tahmin etmek bu şekilde zor değil elbette. Lakin bu tarz bir transfer beraberinde de bazı olumsuzlukları da getirecek. Örneğin Galatasaray’ın geçen sezonun Marcao ve Luyindama sonrasını hatırlayın. Fernando veya Donk iyi bir oyun kurucu olmadıkları için çoğu zaman topun Marcao ve Luyindama arasında dönüp durduğunu pek çok maçta izledik. Bu tarz bir transfer yine beraberinde böyle bir sorunu da getirecektir. Eğer bu tarz bir oyuncu takıma katılacaksa bir başka aranacak özellik iyi top kullanabilmesi olmalı ki bu tarz adamların Galatasaray’a düşmesi elbette çok zor. Bu yapının başka bir sorunu ise Seri ve Belhanda’nın neredeyse aynı tarz olması ve ikisinin de ceza sahasını zorlamaması olacaktır. Ne Seri ne de Belhanda ceza sahası ve çevresine çok az koşu atacağı için bu bölgede Galatasaray ön hattı geçen seneki gibi pek çok kez yalnız kalabilir. Bu da yine geçen sene çoğu maçta olduğu gibi Fatih Terim’in anlamsız çift forvet hamlelerini bir sezon daha izlememize sebep olabilir. Bu yapının lig standartları içerisinde başka bir sorunu ise gol yüküne hiç destek olmaması olacaktır. Galatasaray duble şampiyonluk yaparken belki gol yollarında pek sıkıntı yaşamamış gibi durdu ancak epey tahmin edilebilir bir takımdı. 17/18 sezonunda Bafetimbi Gomis 29 golle takımı sırtladı. Sezonun ikinci yarısında Garry Rodrigues de olağanın dışında bir katkı verince Galatasaray şampiyon olmuştu ancak hücum silahı bunlarla sınırlıydı.  18/19 sezonun ilk yarısında gol yollarında epey sıkıntı çekti. Skor yükünün yine ön tarafa yayıldığı skor yönünden sıkıntılı bir Galatasaray mevcuttu. Sezonun ikinci yarısında ise Feghouli’nin kendi kariyerinin üstüne çıktığı performansa Henry Onyekuru eşlik etti ve Galatasaray imkansız denebilecek bir şampiyonluk kazandı. Bu iki sezonda da Galatasaray’ın skor yüküne orta sahanın katkısı çok çok düşük kaldı. Yukarıda bahsettiğim tarzda kurulacak bir yapıda yine orta sahadan skor yükünün çok düşük kalması oldukça muhtemel bu sebepten yine forvetin kenarların ayağına bakan bir takım olabilir.

Diğer bir orta saha kurgusu ise Seri’nin savunmanın önünde oynadığı hücum yönü kuvvetli hem de skor katkısı verebilecek bir 8 numaranın yani kısaca Banega tarzı bir ismin takıma katılmasıyla oluşabilecek bir kurgu. Bu kurgu pek çok açıdan göze hoş geliyor. Rakip presinden çok da sıkıntı çıkabilecek bir kurgu olacaktır. Ceza sahası ve çevresinde sayıca eksik kalmaması da mümkün bu düzen. Skor yükünü de taşıyabilen bir orta saha ile hücum anlamında kusursuz bir takım olacaktır. Lakin bu kurgunun götürüsü ise savunma yönünde olacaktır. Bu tarz bir yapıyı ancak iki bekiniz çok çok iyi olunca uygulayabiliyorsunuz. Bugün Guardiola’nın dahi başını ağrıtan bu sorunu Galatasaray’ın hali hazırdaki bekleriyle çözmesi imkansız. İki bekin de çok atlet olması gerekiyor ki Galatasaray’ın beklerinin yaşı 33. Şampiyonlar Ligi’nde devlerin içinde Galatasaray’ın ezilmesi içten bile olmaz belki lig için sorun olmayabilir diyebilirsiniz ancak geçen sene Başakşehir’in yine aynı tarz bir yapıda özellikle ligin son bölümünde orta sahada fiziksel anlamda dayak yiyerek 8 puandan şampiyonluğu kaptırdığını göz ardı edemeyiz. Süper Lig çok kaliteli bir lig değil ancak bu lig çok sert bir lig. Başakşehir’in ligin son bölümünde yaşadığını yaşaması oldukça muhtemel. Son olarak Galatasaray’ın kurabileceği diğer bir orta saha kurgusu ise Sarri’nin Napoli’sinin kurgusuna benzer bir kurgu olacak şekilde Seri’nin savunmanın önünde  oynayacağı önünde ise Belhanda ile savunma yönü kuvvetli çift yönlü bir 8 numara bulmak olacaktır. Hem ceza sahası ve çevresini kalabalık tutabilecek hem geriden topla çıkarken sorun yaşatmayacak bir düzen olacaktır ancak yine hücumda skor yükü öndeki 3’lüye kalacaktır ancak Galatasaray’ın kadrosuna ve şartlarını göz önüne alırsak en en makul düzeni bu olacaktır gibi duruyor. Belhanda’nın sol içe kayacağı Mariano’ya daha fazla özgürlük tanınacak bu düzende Feghouli gibi top da kullanabilen bir kenar oyuncunun olması oyunun iki kenara da kolayca yayılmasını sağlayacaktır. Asimetrik şekilde pozisyon alacak olan takımın Galatasaray’ın işlemesi en kolay savunma zaafı olan Mariano’nun kademesine de çözüm bulabilecektir.

Galatasaray’ın şartları ve kadrosu göz önüne alınca nasıl bir kurgu kurarsa kursun bariz kusurları olacaktır. Bu sebepten dolayı Fatih Terim’in işinin hiç kolay olmayacağı da çok net. Aslında Galatasaray’ın ideal bir orta saha yakalamamasının başlıca sebebi 2 sezondur şampiyonlukta kilit rol oynamasına rağmen Younes Belhanda. Çok değerli bir oyuncu ancak kendisini tamamlayacak bir isim bulmak çok zor. 10 numara da oynayabilen oldukça hareketli ve defansif yönü de kuvvetli bir 8 numara ancak rol dağılımında kendisine düşen skor yükünü çekme işini beceremiyor. Bu sebepten de Galatasaray’ın kuracağı hemen hemen her kurguda defolar buradan başlıyor. Fatih Terim’in Belhanda’yı elden çıkartmak gibi bir niyeti olmadığı ve transfer döneminin artık sonuna geldiği göz önüne alınınca Galatasaray taraftarının Belhanda’nın Montpellier dönemindekine yakın gol katkısını beklemekten başka çaresi kalmıyor. Yoksa Galatasaray’ın yine Feghouli’nin ayağına pek çok maçta bakması muhtemel.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0