FM 2020 | Galatasaray incelemesi..

Kasım başında BETA versiyonu çıkan ve bugün itibariyle tam sürüme geçen Football Manager 2020'yi sizin için inceledik.. Özellikle belli bir kadrolu hayranı olan bu oyunun yeni serisinde, eskisine göre devasa yeniliklerin olduğu söylenemez. Bu sene, geçen sene olduğu gibi aslında aynı oyuna birkaç küçük detaylar ekleyerek piyasa sundular.

GELİŞTİRME MERKEZİ
Çoğu oyuncunun hayalidir altyapıdan genç cevherler çıkarıp onları parlatıp satmak.. Sözlüklerde, twitterda sürekli Ajax modeli, Porto modeli gibi kullanılan hayal dolu cümleleri deneyimlemek için en doğru adres ise futbol simülasyonu oyunu FM'dir.

Oyuna yeni eklenen özelliklerden biri Geliştirme Merkezi. Bu özelliği kullanarak oyunda çıkacak olan regen oyuncuları ve altyapınızdaki oyuncuları takip edip, bunlarla ilgili kısa ve uzun vadeli planlar yapabilme imkanına sahip olacaksınız. Geliştirme merkezinde, altyapı oyuncularının antrenman, maç performansı ve antrenör görüşleri bulunmaktadır. Geliştirme Merkezi sayesinde Altyapı Sorumlusu olan teknik heyet üyesi size altyapının genel özetini geçerek, ilerleyen yıllarda hangi mevkilerde iyi potansiyelde oyuncuların çıkabileceğini, hangi mevkiden istenilen düzeyde oyuncu çıkmayacağını size detaylı olarak bilgilendiriyor. Mesela biz, Galatasaray kariyeri açtığımızda ikinci senemizde Geliştirme Merkezi raporu sayesinde kadroda "beklerde zenginliğimiz var" cümlesini duyduğumuz için Süleyman Luş ve Melih Gökçimen'e şans vererek ilk 11'e dahil ettik. Nitekim bu rapor sayesinde gerçekten verim alarak Luş'u ve Gökçimen'i dönüşümlü oynattık.

KULÜP VİZYONU
Kariyerinizde başladığınız veya sonradan çalıştıracağınız her takımda bir kulüp vizyonu bulunmaktadır. Bu vizyon, kulüp başkanı tarafından size sunulan maddelerden oluşmaktadır. Üç kısımdan oluşan bu vizyon özelliğinde, başkanın sizden kısa vadede ve 5 sene içerisinde bekledikleri sunulmaktadır. Bunların yanında ise mevcut devam eden hedefler yer almaktadır. Gerekirse başkan ile oturarak yeni felsefeler yeni hedefler ekleyebilir yada çıkarabilirsiniz. Fakat dikkat edin, başkanınız görüşünüzden memnun olmayabilir. Örneğin, Bilbao kariyeri açtığımızda, yönetim kurulu "Basklı oyuncu dışında başka milletten transfer yapamazsın" şeklinde madde koydu. Buna itiraz ettiğimizde kabul etmediler. Bu tür birçok varyasyon ile karşılaşabilecek, zaman zaman kendinizi yeni bir meydan okumanın içerisinde bulabileceksiniz.

OYNATILMA SÜRESİ VE YOL HARİTASI
Oyuncularla ile yapılan sözleşmelerde değişikliğe gidildi. Artık bir oyuncu ile sözleşme yaparken, sözleşme süresince her sezon için düşündüğünüz kadro statüsünü teklif etmek zorundasınız. Örneğin, wonderkid bir oyuncuyu transfer ettiğinizde ilk sene yıldız adayı, ikinci sene yedek oyuncu, üçüncü sene ilk 11 oyuncusu olacaksın diye teklifte bulunabileceksiniz. Anlaşmaya çalıştığınız oyuncunun ise kendine ait bir takım istekleri de olabilir, dikkat edin.

NELER DİKKAT ÇEKİYOR?
Oyunda en dikkat çeken özelliklerden biri oyun artık daha akışkan. Oynarken renk paletleri, grafiklerin akması, oyun içerisindeki görüntüler, menülerden geçişlerin hepsinde gayet akıcı bir şekilde ilerlediğinizi hissedebiliyorsunuz. Takılma sorunu, FPS sorunu gibi etkenlerle pek karşılaşmıyorsunuz. Geçmiş serilere nazaran optimizasyon konusunda başarılı bir çalışma yapıldığını söyleyebiliriz.

FM20 Beta versiyonunda oyunun en büyük sorunu birebir pozisyonların sonuçlanmaması, fazla penaltı olması, kanatların pek işlevsel olmamasıydı. Eğer bir takımın orta sahası gerçekten çok iyise, o takım o sezon ligi domine edebiliyor, diğer takımlarla kafa kafaya çarpışabiliyordu. Kanatlar ise pek orta yapmıyor, yapsa da adrese teslim olmuyor resmen 90 dakika boyunca sürekli Yuto Nagatomo'yu izliyormuş hissine kapılıyordunuz. Full sürüme geçildiğinde bu sorunun ortadan kalktığını fark ettik. Artık 1v1 pozisyonların %100 kaçması sorunu ortadan kalkmış, kontradan gelen topları forvetimiz kaleye rahatça nişanlayabildiğini görebiliyoruz.

Football Manager hayranı olarak, her sene bu oyunu oynayan biri olarak bu seride en dikkat çeken ve benim için en önemli olan değişiklik ise maç sırasında verilen direktiflerin takıma direkt olarak etki ediyor olması. Artık maç içerisinde değiştirdiğiniz taktikleri, oyunculara verdiğiniz özel talimatları direkt olarak sahaya yansıyabildiğini görebiliyoruz. 

ADD MANAGER TAYFAYA ŞOK!
Oyunda artık kafamıza göre rahatça transfer yapamıyor, bir oyuncuya değerinden fazla para veremiyor ya da Galatasaray'dan başka takıma geçtiğimizde, artık bütün Avrupa'yı domine ettiğimizde başka takımlarda ilk 11 oynayabilecek ama kendi takımımızda gözden çıkardığımız topçuyu gönül bağı olan Galatasaray'a bedavaya öneremiyoruz. Bunların hepsine engel olan ise takımın başında olan başkandan başkası değil. 

Örneğin; Süper Lig'inden Sivasspor'un oyuncusu Mert Yandaş'ı takıma katmak istiyorsunuz. Mert'in bonservis bedeli ise 2.5 milyon euro. Siz, bu oyuncuya 15 milyon euro teklif ederseniz anında başkan tarafından engelleniyor. Yönetim kurulu size, bu oyuncunun bedelinin max. 7.5 hadi taş çatlasın 10 milyon olduğunu, bundan daha fazla miktarda bonservis ücreti vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Tabii bunu gördükten sonra kapalı kapılar ardında başkan ile görüşerek bu oyuncunun transfer edilmesinin sizin için ne kadar önemli olduğu konusunda ikna çalışmalarına girebilirsiniz.

Diğer tarafta ise, add manager yapıp Manchester City'den Agüero'yu kendi takımınıza 0 euro ya da 1 milyon euro ile satmaya çalışırsanız, City'nin milyarder sahibi gelip neyi amaçladığınızı, böyle bir ekonomik hamlenin yapılamayacağını söyleyip bu satışa engel koyabiliyor. Aslında oyunun gerçekçiliği için yapılmış en önemli yeniliklerden biri bu diyebiliriz. Add Manager tayfa, sizler için üzgünüz.

GALATASARAY'DA WONDERKID VAR MI?
Football Manger 2020'de, diğer oyunlarda olduğu gibi bu sene de wonderkid listesinde Mustafa Kapı var. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz sezon Galatasaray forması giyen Ozan Kabak ise aynı şekilde wonderkid listesinde kendine yer buldu. 

Mustafa Kapı'nın profili ise görseldeki gibi.. Eğer sezon içerisinde yeterli şekilde forma şansı verirseniz çok iyi bir şekilde geliştiğinizi ve ilerleyen yıllarda yüksek bonservis bedeli ile orta sınıf ya da büyük takımlara satabildiğinize şahit olacaksınız. Oyunda henüz 16 yaşında bitiricilik, pas, ilk kontrol, teknik ve top sürme gibi kilit özelliklerinin 10 ve üstünde başlayan bir gencimizin olduğunu görüyorsunuz. Özel yeteneği 16 olan ve tam potansiyelini yansıtırsa 3.5/4 yıldızlı bir yıldız olabilecek profil bulunuyor. Eğer oyunda genel ve bireysel antrenmanları asistan menajerinize bırakmadan kendiniz yapıyorsanız, en azından bireysel antrenmanlarda Mustafa Kapı'ya özel programlar vererek onun gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Bir gence verdiğiniz emeklerinin karşılığını ilerleyen senelerde almanın haklı gururunu yaşayarak basın toplantılarında başınız dik bir şekilde demeç verebilirsiniz.

GENEL HATLARIYLA GALATASARAY
FFP sorunu olan, maaş bütçesi 225 bin euro olan bir Galatasaray ile karşılaşacaksınız. Yönetmesi gayet tatlı, kadrosunun gayet iyi olduğu Galatasaray'da başarıdan başarıya koşmak sizin elinizde.. Kadronun kötü yanlarından biri ise oyuncuların gerçekten yavaş olması. Gerçek hayatta takımımızın yavaşlığını hepimiz biliyoruz. Oyunun yapımcıları ve takımları kontrol eden editörler özellikle Galatasaray'ı çok iyi analiz etmiş. Mariano ve Nagatomo hız, hızlanma olarak yeterli değiller. İleriye gidip dönemediklerini, gegenpress taktiğini yaptığınızda kondisyonlarının 60. dakikadan sonra bittiğini sık sık görebileceksiniz. Kanatlarda Feghouli ve Babel uçup kaçmıyor, Falcao hızlı koşular yapmıyor ama bu oyuncular bitiriciliği, tekniği ve yeteneği ile yeri geldiğinde fark yaratabiliyorlar.

Bu yazıyı yazan biri olarak, Galatasaray'da en dikkat çeken oyuncu kesinlikle Luyindama oldu. Gerçekten aşırı dominant bir oyun sergileyen ve sezon boyu 7 puan ortalama ile oynayan bir oyuncumuz var. Defansın sigortası olarak adlandırabileceğimiz Luyindama'ya ertesi seneler teklifler yağıyor. Elde tutmak pek kolay olmadı. Falcao ise beta sonrası 6 hafta ile 3 ay arasında sakat şeklinde gözüktüğü için bir süre yararlanamıyoruz. Fakat formda bir Falcao, takımın yükünü çekerek minimum 20 gol ile fark yaratabiliyor. Nzonzi ve Lemina, orta sahada özellikle sizin vazgeçilmezlerinizden olabilirler. 

Yazıyı sonlandırmadan önce sizlere önerim; Süleyman Luş, Erencan Yardımcı, Melih Gökçimen, Yunus Akgün, Atalay Babacan ve özellikle Mustafa Kapı'ya şans vermeniz. Beklerde Luş, ortada Mustafa Kapı ve ileride Yunus ile Erencan sizi asla yüz üstü bırakmayacaktır.

Sabahlayarak geçireceğiniz kariyerlerinizde başarılar diliyoruz. Takımınızın vurduğu gol olsun. Bol kupalı seneler diliyoruz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0