Gedson Carvalho Fernandes resmen Galatasaray'da!

Ara transfer döneminde kadrosuna mutlak suretle orta saha takviyesi yapmak isteyen Galatasaray, transfer döneminin bitimine sayılı saatler kala bombayı patlattı.. Teknik direktör Fatih Terim'in raporu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren yönetim, son 1 yıldır Tottenham'da kiralık olarak forma giyen Benfica'nın genç yıldızı Gedson Fernandes'i sezon sonuna kadar kiraladı. 

Afrika'da köle ticareti döneminde Portekizliler tarafından kurulan ve Gine Körfezi açıklarında yer alan minik bir ada ülkesi olan Sao Tome ve Principe toprakları, belki de ülke tarihinin en önemli olaylarından birisine 9 Ocak 1999'de tanık oldu. Fakir bir ailede ve kırsal topraklarda büyüyen Gedson, her çocuk gibi sokaklarda futbol oynamayı öğrendi. Sömürge bir ada ülkesi olan Sao Tome ve Portekiz arasındaki dış ilişkiler, daha iyi ekonomik fırsatlar için Gedson'un ailesine Portekiz'e göç etmenin önünü açtı. Portekiz'e göç eden aile bireyleri, başkent Lizbon'un sınırları içerisindeki Loures'te sivil bir cemaat bölgesi olan Frielas'ta ikamet etmeye başladı. Gedson'un daha önce kendi ülkesinde başlayan sokak futbolu macerası Frielas'ta kaldığı yerden devam etti ancak bu sefer bir tık daha farkla, 2008 yılında Sport Clube de Frielas çatısı altında. Yerel bir kulüp olan bu kulüpte futbol altyapısına başlayan genç oyuncu süratiyle yaşıtlarından ayrılırken, top sürme ve gol becerileriyle bir anda sivrilmeye başladı. Frielas'taki antrenörü Paulo Sergio bir maçta genç oyuncuyu kenara alıp "Gedson, lütfen gel otur ve diğer arkadaşlarının da topla oynamasına izin ver." cümleleri genç oyuncunun kariyerinin nasıl başladığının keyifli bir özeti olsa gerek.. Gedson için takım arkadaşları ona İspanyolca da "Kartal" anlamına gelen "Paco" lakabını taktı. 

250 EURO + 25 TOP KARŞILIĞINDA BENFICA'YA 
Alt yaş kategorilerinde Gedson önderliğinde çarpıcı sonuçlar alan Frielas için genç oyuncuyu ülkenin en büyüklerine gönderme vakti çok geç olmadı ve 2009 kışında Sporting ve Benfica antrenörleri kulübün kapısını çaldı. Sporting Lizbon sezon sonunda Gedson'u bedavaya almayı planlarken, Benfica akademisi ilginç bir teklifle Frielas'ın kapısını çaldı: 250 Euro + 25 top! Afrika kökenli oyuncunun ailesi her ne kadar Gedson'un bu yükü kaldıramayacağını söylese de, Frielas teklifi kabul etti ve Gedson bir anda ülkenin en önemli altyapısı olan Benfica altyapısının yolunu tuttu. 

2009 yılında girdiği Benfica akademisinden 2016 yılında mezun olan Gedson Fernandes, aynı yılın yaz döneminde Portekiz milli takımının U17 takımıyla Avrupa Şampiyonası'nda gösterdiği performansla dikkatleri üzerine çekti. Azerbaycan'da düzenlenen ve Diogo Dalot, Mason Mount, Kai Havertz, Moie Kean gibi isimlerin adını duyurduğu U17 Avrupa Şampiyonası'nda ülkesini şampiyon yapan kadronun temel taşlarından birisiydi. Genç oyuncu bu turnuvanın ardından Benfica'nın B takımına yükselirken, bir buçuk sezonluk B takım macerasında 54 maçta 6 gol - 9 asistlik performansının ardından 2018/19 sezonunda A takıma yükseldi.

İLK SEZONDA BÜYÜK ÇIKIŞ VE SAKATLIK
Teknik direktör Rui Vitoria tarafından 2018 yazında A takıma çıkartılan Gedson Fernandes, bu seviyelerdeki ilk sezonunda dikkat çeken bir oyun ortaya koydu. Genç oyuncu sezonun açılışında UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerinde Fenerbahçe'yi turnuvanın dışına iten Portekiz ekibi adına önemli bir performans sergilerken PAOK karşısında da takımının gruplara yükselmesinde başrol oynadı. Portekiz Kupası ve Lig Kupası'nda yarı final, UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek final oynayan Benfica'da önemli bir parça olan Gedson, sezon sonunda takımının şampiyonluğuyla ilk kez bu seviyede şampiyonluk sevinci yaşadı. Benfica'da geçirdiği ilk sezonunda 19 yaşındaki merkez orta saha oyuncusu 46 maçta 3 gol - 6 asistlik performans sergiledi. 

2019 yılının Haziran ayında tarak kemiğinde kırık meydana gelen genç orta saha oyuncusu sezon başı kampında takımdan uzak kaldı. Eylül ayında takımdaki yerini geri alan Gedson Fernandes, ligin ilk yarısında Benfica forması altında 13 maçta görev yaptı. Takvim yaprakları 2020 yılının Ocak ayını gösterdiğinde Premier Lig takımlarından Tottenham, teknik direktör Jose Mourinho'nun talebi doğrultusunda Gedson Fernandes'i toplamda 1.5 yıllığına ve 60 milyon Euro satın alma opsiyonuyla birlikte kiraladı. Londra'daki ilk macerasında istediği süreleri alamayan ve rotasyonun bir parçası olan Gedson, ligde toplamda 7 maçta 61 dakika sahada kaldı. Portekizli genç orta saha oyuncusu İngiltere'de geçen ilk altı aylık döneminde Dele Alli, Lo Celso, Winks'i kesmekte bir hayli zorlandı. Koronavirüs pandemisi öncesinde Leipzig karşısında son 16 turunda turnuvaya veda eden Tottenham'da iki maçta 74 dakika sahada kalan Gedson, kupa da 3 maçta görev yaptı. 

2020/21 sezonuna da Jose Mourinho'nun takımında başlayan Gedson Fernandes, sezonun ilk yarısında formaya hasret kaldı. Orta saha rotasyonunda Ndombele, Sissoko, Lamela, Winks, Höjbjerg, Dele Alli gibi yıldız isimlere sahip olan Mourinho, genç oyuncuya hiç şans tanımadı. Portekizli genç dinamo sadece kupada 2 maçta şans buldu ve bu maçlarda 153 dakika sahada kaldı. 

FCN Blog ailesi olarak Gedson Fernandes'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz! 

GEDSON FERNANDES KİMDİR?

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0