UEL | Meydan okuma..

UEFA Avrupa Ligi'nde grubunun ilk maçında Lazio'yu yenerek önemli bir başlangıç yapan Galatasaray, ikinci maç haftasında Marsilya ile deplasmanda karşılaşacak. Süper Lig'deki dört maçlık galibiyet hasretini hafta sonu Göztepe karşısında sonlandıran Fatih Terim'in öğrencileri, zorlu deplasmandan da galibiyetle ayrılarak Avrupa'da yoluna devam etmek istiyor. 30 Eylül Perşembe akşamı Velodrome'da oynanacak zorlu mücadele öncesi istatistikler, bilinmesi gerekenler şu şekilde.. 

UEL: LİDER GALATASARAY, MOSKOVA'DA PUAN KAYBI
UEFA Avrupa Ligi'nde grup aşamalarında belki de en dengeli ve zor kura olarak yorumlanan E Grubu'nda ilk maç haftası Galatasaray adına oldukça iyi bir şekilde geride kaldı. Fatih Terim'in öğrencileri grupta liderlik için favorilerden birisi olan İtalyan ekibi Lazio karşısında üstün bir oyun ortaya koyarak sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrılırken, ilk maç haftasını da lider olarak tamamladı.

Grubun ilk maçında Lokomotiv Moskova deplasmanında sahaya çıkan Fransız ekibi ise, 10 kişi kalan rakibi karşısında 59. dakikada milli oyuncumuz Cengiz Ünder'in penaltı golüyle öne geçmesine karşın 89. dakikada Tino Anjorin'in golüne engel olamadı ve sahadan 1 puanla ayrıldı. 10 kişi kalan rakibi karşısında üstün bir oyun ortaya koyan Marsilya, maç boyunca %75 topla oynama oranına sahip olurken rakip kaleye 7'si isabetli olmak üzere 19 şut attı. Jorge Sampaoli'nin öğrencileri Moskova deplasmanında ayrıca %92 isabet ortalamasıyla toplamda 797 pas yaparak dikkat çeken bir istatistiğe ulaştı. 

E Grubu'nda geride kalan ilk maç haftası sonrasında Galatasaray liderlik koltuğuna otururken, Moskova ve Marsilya birer puanla takip etti. Evimizde mağlup ettiğimiz İtalyan ekibi Lazio ise son sırada yer alıyor. 

SÜPER LİG: DÖRT MAÇLIK HASRET BİTTİ
Süper Lig'e bu sezon iyi bir başlangıç yapan ancak Eylül ayındaki milli ara öncesinde Kasımpaşa'ya puan kaybeden Galatasaray, milli aranın dönüşünde oynadığı 4 maçta yalnızca 1 kez galip gelebildi. İlk olarak Trabzon deplasmanında 2-0 öne geçmesine karşın sahadan 2-2'lik eşitlikle ayrılan Galatasaray, bir sonraki hafta Alanyaspor karşısında evinde sahadan mağlubiyetle ayrıldı. Bu skorun ardından hafta içerisinde Kayseri deplasmanından da 3 golle mağlup ayrılan Fatih Terim'in öğrencileri, hafta sonu oynadığı Göztepe karşılaşmasından 2-1'lik galibiyetle ayrılarak ligdeki galibiyet hasretini bitirdi. 

7 haftası geride kalan Süper Lig'de topladığı 11 puan sonrasında 10. sırada yer alan Galatasaray, bu maçlarda 10 gol atıp kalesinde de 10 gol gördü ve 0 averaja sahip durumda bulunuyor. 

Şampiyonlar Ligi elemeleri, Avrupa Ligi elemeleri ve Süper Lig'de toplamda 14 resmi maça çıkan Galatasaray, bu maçlarda 21 gol atarken kalesinde de 22 gol gördü. Fatih Terim'in öğrencileri rakipleri karşısında 2 maç dışında her maçta gol sevinci yaşarken, yine aynı şekilde 2 maç dışında her maçta kalesinde gol görmekten de kurtulamadı. 

AVRUPA'DA 300 MAÇA AZ KALDI
Perşembe akşamı Marsilya deplasmanında sahaya çıkacak olan Galatasaray, bu karşılaşmayla birlikte Avrupa Kupaları'nda kulüp tarihindeki 296. karşılaşmasına çıkmış olacak. Bugüne kadar çıktığı 295 mücadelenin 104'ünden sahadan galibiyetle ayrılan takımımız, 77 beraberlik - 114 mağlubiyet elde etti. Avrupa arenasında rakip filelere 394 gol bırakan Galatasaray, kalesinde ise 443 gol gördü. 

"Kupa 2" olarak bilinen turnuvada bugüne kadar 86 kez sahaya çıkan Cimbom, bu karşılaşmalarda 34 galibiyet - 27 beraberlik ve 24 yenilgi elde etti. 2000 yılında bu turnuvada mutlu sona ulaşarak Türk futbol tarihinde tarih yazan Galatasaray, bu mücadelelerde 135 gol atarken kalesinde gördüğü 108 gole engel olamadı. 

MARSİLYA İLE TARİHTE İLK KEZ 
UEFA Avrupa Ligi'nde grup aşamasında Marsilya ile deplasmanda karşılaşacak olan Galatasaray, bu mücadeleden önce 19 kez Fransız ekipleriyle karşı karşıya geldi. Avrupa Kupaları'ndaki tüm kulvarlarda bugüne kadar Monaco, PSG, Nantes ve Bordeaux ile karşılaşan takımımız bu mücadelelerin 6'sında sahadan galibiyetle ayrılırken; 4 beraberliğin yanı sıra 9 kez sahadan yenilgiyle ayrıldı. Rakip filelere 19 gol gönderen Galatasaray, bu karşılaşmalarda kalesinde 34 gol gördü. 

Galatasaray ve Marsilya kulüp tarihinde ilk kez karşı karşıya gelecek. 

MEYDAN OKUMA: VELODROME DEPLASMANI
Teknik direktör Fatih Terim önderliğinde transfer döneminde kadrosunda büyük bir operasyon gerçekleştiren ve 10 yeni oyuncuyu transfer eden Galatasaray, transferlerin yaş ortalamasını da 23-24 aralığında tutarak geleceğin kadrosunu kurmaya yönelik hareket etti. 25 milyon Euro bonservis bedeli ödeyen ve gelen/giden dahil olmak üzere 20 oyuncunun üzerinde büyük bir hareket gerçekleştiren Galatasaray'da yeni transferlerin büyük bir kısmının henüz Avrupa Kupası tecrübesinin olmaması büyük bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.

Galatasaray'ın bu sezon kadrosuna dahil ettiği 30 yaşındaki Patrick van Aanholt kariyerinde 4 maçta toplam 100 dakika Şampiyonlar Ligi tecrübesi yaşarken; 24 yaşındaki Alexandru Cicaldau da kariyerinde toplamda 10 maçta Avrupa Ligi elemeleri ve Şampiyonlar Ligi elemeleri tecrübesi yaşadı. Bu iki isme Avrupa Kupaları'nda eleme oynayarak tecrübe konusunda eşlik eden isim 7 kez Avrupa Ligi elemelerinde forma giyen Olimpiu Morutan oldu. Bu üç ismin dışında Galatasaray'ın kadrosuna kattığı isimlerin uluslararası arenada tecrübesi olmaması dikkat çekerken, koronavirüs salgını nedeniyle 1.5 yıldır seyircisiz maç oynayan oyuncu grubunun Avrupa'nın en zorlu atmosferlerinden birisi olan Velodrome'da nasıl bir reaksiyon göstereceği merak konusu olacak. 

BİRİ SAKAT, TOPLAMDA BEŞ EKSİK VAR
Zorlu deplasmanda Galatasaray'da sakatlığı süren kaptan Arda Turan mücadelede forma giyemezken, sezon başında UEFA'ya bildirilen listede yer almayan Oğulcan Çağlayan, Aytaç Kara, Gustavo Assunçao ve Fatih Öztürk maç kadrosunda yer alamayacak isimler arasında yer alıyor. Sakatlıkları sebebiyle bir süredir takımdan uzak kalan yeni transferlerimizden Sacha Boey ve Barış Alper Yılmaz bir süredir takımla çalışmalarına devam ederken, teknik direktör Fatih Terim iki oyuncuyu da kamp kafilesine dahil etti. 

Galatasaray'da sezonun ilk haftasında Giresunspor maçında takım arkadaşı Kerem Aktürkoğlu'yla kavga eden Marcao'nun ligdeki cezası devam ederken, Marsilya karşısında teknik direktör Fatih Terim'in şans vermesi bekleniyor. Brezilyalı savunma oyuncusu grubun ilk maçında Lazio karşısında da 90 dakika sahada kalmış ve İtalyanların yıldız golcüsü Ciro Immobile karşısında başarılı bir oyun sergilemişti. 

LIGUE 1: 2 MAÇTIR KAZANAMIYOR
Sezona ilk olarak Montpeiller deplasmanından çıkarttıkları 3 puanla başlayan Marsilya, bir sonraki hafta Bordeaux karşısında sahadan 2-2'lik eşitlikle ayrıldı. Jorge Sampaoli yönetimindeki Fransız ekibi bu sezona etkili bir başlangıç yapmış olsa da son dönemde tabelada işler pek istedikleri gibi gitmiyor. Hafta sonu Lens derbisinden 3-2 mağlup ayrılan ev sahibi ekip, hafta içerisinde de Angers karşısında golsüz beraberlikle sahadan ayrıldı. Fransa'da geride kalan 8 maç haftasında 7 maç oynayan Marsilya, bu karşılaşmalarda topladığı 14 puanla ligde üçüncü sırada yer alırken, 14 gol atıp 8 gol yiyerek +6 gol averajına sahip durumda bulunuyor.

Fransız ekibinde 5 gol atan Dimitri Payet takımının gol yükünü sırtlarken, 3 golle Bamba Dieng ve Cengiz Ünder hücumda önemli birer gol silahı olarak dikkat çekiyor. 

MARSİLYA: YAZ DÖNEMİNDE 60 MİLYON EURO
Fransız ekibinde Mart ayında göreve başlayan Arjantinli teknik adam Jorge Sampaoli, yeni sezon öncesinde Marsilya'da geniş çaplı bir transfer operasyonu gerçekleştirdi. Yaklaşık 10 oyuncuyla yollarını ayıran ve bir o kadar da takviye yapan Fransız ekibi yaz döneminde transfer pazarında oldukça agresif hareket ederek 60 milyon Euro harcamaktan çekinmedi. 

Flamengo'da forma giyen 24 yaşındaki Brezilyalı orta saha oyuncusu Gerson için kesenin ağzını açan ve 25 milyon Euro ödeyen Marsilya, savunma hattını da geçtiğimiz sezon Fransız ekibinde kiralık olarak forma giyen Dortmund'un 22 yaşındaki Arjantinli stoper Balerdi ile güçlendirdi. Hücum hattına Arkadiusz Milik, Cengiz Ünder, Bamba Dieng gibi takviyeler yapan Fransız ekibi kaleyi de Roma'dan kiralanan 26 yaşındaki İspanyol kaleci Pau Lopez'e emanet etti. Marsilya ayrıca Arsenal forması giyen Fransızların gelecek vaadeden isimleri William Saliba, Matteo Guendouzi gibi isimleri de kiralık olarak kadrosuna kattı. Transfer döneminde ismi bir dönem Galatasaray ile anılan Schalke'nin genç orta saha oyuncusu Amine Harit'i de kiralık olarak renklerine katan Fransız ekibi geçtiğimiz sezon forma giyen 10 oyuncusuyla yollarını ayırdı. Transferde toplamda 60 milyon Euro bonservis ödemesi yapan Mavi-Beyazlılar, gelir olarak da 6 milyon Euro'yu kasasına koydu.

ÜÇLÜ SAVUNMA, GOLLÜ MAÇLAR
22 Ağustos'ta oynanılan ve taraftarların neden olduğu olaylar nedeniyle tamamlanamayan Nice karşılaşması dahil olmak üzere bu sezon 8 resmi maça çıkan Marsilya'da teknik direktör Sampaoli, oyuncularını 3-4-3'ün çeşitli varyasyonlarıyla sahaya diziyor. Rennes karşısında 3-3-3-1 düzenini deneyen Arjantinli teknik adam, geçtiğimiz hafta deplasmandaki Angers maçında ilk kez 4-4-2 düzeninde takımını sahaya çıkartsa da göreve geldiği günden itibaren 3'lü savunma düzenini kullanmayı tercih ediyor. 77 dakika oynanan ve yarıda kalan Nice maçının dışında yalnızca Angers maçında rakip kalede gol bulamayan Marsilya, bu sadece sadece 3 maçta kalesini gole kapatmayı başardı. 

Pazar günü 3-2 kaybedilen Lens karşılaşmasında sahaya Lopez - Peres, Balerdi, Saliba - Gerson, Guendouzi, Gueye, Rongier - Dieng, Payet, Cengizilk 11'yle çıkan Marsilya'da hücum hattındaki üç oyuncunun serbest rolde olduğu görülürken, ceza sahasında merkez oyuncu olarak Dimitri Payet yer alıyordu. 

Marsilya'da sakatlığı sebebiyle Boubacar Kamara'nın yanı sıra UEFA listesine ismi bildirilmeyen Oussama Targhalline karşılaşmada forma giyemeyecek. 


FCN Blog'un kendisine has konsepti Eski Açık yeni bölümüyle yayında.. Yeni bölümde Galatasaray - Göztepe maçının performans değerlendirmesinin yanı sıra UEFA Avrupa Ligi'nde oynayacağımız Marsilya karşılaşmasını da masaya yatırdık.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0