Leo Dubois resmen Galatasaray'da!

Yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendirmeye devam eden Galatasaray, yaz döneminde dördüncü transferini de gerçekleştirdi. Teknik direktör Okan Buruk'un raporu doğrultusunda savunmanın sağına takviye yapan Sarı-Kırmızılılar, geçtiğimiz sezon Olympique Lyon forması giyen Leo Dubois ile sözleşme imzaladı. 3 yıllık sözleşme imzalanan 27 yaşındaki Fransız oyuncunun transferi için 2.5 milyon Euro bonservis bedeli ödenecek. Dubois ise 1.8 milyon euro maaş alacak. 

LEO DUBOIS KİMDİR?
Rennes - Nantes ve LeMans arasındaki üçgende kalan Segre kasabasında 14 Eylül 1994 tarihinde dünyaya gelen Leo Dubois, futbol hayatına doğup büyüdüğü bölgenin takımı olan SCG Akademi'de başladı. 6 yaşında futbol topuyla tanışan ve 14 yaşına kadar burada forma giyen Dubois'in keşfedilmesi çok uzun sürmedi. Bölgeye 1 saat uzaklıkta bulunan Nantes kulübünün gözlemcileri genç Fransızı keşfederken, 2008 yılında akademiye davet etti. 2012-13 sezonunda dönemin teknik direktörü Michel Der Zakarian tarafından ilk kez A takıma çıkartılan Dubois, Ocak ayında Coupe de France'da birinci turda oynanan Dieppe karşılaşmasında ilk 18'de yer aldı. Sezon sonunda Ligue 1'e yükselen takımın genç bir oyuncusu olarak geniş kadroda yer alan Dubois, bir sonraki sezonda kadroda yer almasına karşın hiç süre bulamadı. Genç Fransız, kariyerinin ilk resmi maçına 2014-15 sezonunda Ligue 1'de sezonun 36. hafta maçında Bordeaux deplasmanında çıktı ve mücadelenin son 7 dakikasında Kian Hansen'in yerine oyuna dahil oldu. Leo, ligin son haftası olan 38.hafta karşılaşmasında ise Lens karşısında ilk 11'de görev yaptı ve 82 dakika sahada kaldı. Dubois'i ilk kez A takıma çıkartan Ermeni teknik adam Der Zakarian, genç oyuncuyu 2015-16 sezonunda A takımın önemli bir parçası haline getirdi. Sezona ilk 11'de başlayan Leo, istikrarlı oyunuyla dikkat çekti ve 28 maçta görev yaptı. Sağ bek orjinli olmasına karşın sezon içerisinde 8 maçta sol bekte başlayan Dubois, sezon sonunda Fransa U21 takımına davet edildi. 

2016-17 sezonuna teknik direktör René Girard yönetiminde başlayan ve Fransa Ligi'nin orta sıralarının gediklisi olan Nantes'ta istikrarlı bir görüntü ortaya koyan Dubois, ligde 36 maçın tamamında ilk 11'de ve ikisi hariç 90 dakika sahada kalırken bir savunma oyuncusunun aksine skorer bir görüntü çizdi ve 8 asistle sezonu noktaladı. 2017-18 sezonu da Dubois için oldukça başarılı geçti ve o dönem 23 yaşında olan Fransız sağ bek teknik direktör Claudio Ranieri tarafından kaptanlık görevine getirildi. Sezon içerisinde oynadığı 35 maçın 32'sinde sağ bek olarak görev yapan Dubois, bu karşılaşmalarda 4 gol - 5 asistlik bir hücum katkısı sağlayarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Fransa milli takımının da geniş kadrosunda yer almaya başlayan başarılı oyuncu sezon sonunda sözleşmesinin sona ermesinin ardından Fransa'nın köklü takımlarından Lyon ile sözleşme imzaladı. 

LYON MACERASI: MİLLİ TAKIMA YÜKSELİŞ
2018 yazında Lyon'a transfer olan Dubois, takımın önemli isimlerinden (eski Manchester United oyuncusu) Rafael'i ilk haftalarda keserken sezon içerisinde rotasyonda yer almaya başladı. Teknik direktör Bruno Génésio tarafından sezon genelinde 34 maçta şans verilen savunma oyuncusu bu karşılaşmalarda 3 gol - 6 asistlik performans sergilerken, 2019 yazında Fransa milli takımının Bolivya ile oynadığı maçta ilk kez milli takımda görev yaptı. Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına aldığı ve liglerin tatil edildiği 2019-2020 sezonu başladığında teknik direktör Sylvinho tarafından Lyon savunmasının sağ tarafı emanet edilen Dubois için oldukça kötü geçti. Tecrübeli oyuncu Kasım ayında oynanan Strasbourg karşılaşmasında 65. dakikada oyuna dahil olurken, 85. dakikada dizinden sakatlanarak kenara geldi. Maç sonrasında yapılan kontrollerde Dubois'te menisküs yırtığı tespit edildi ve uzun bir süre sahalardan uzak kalacağı açıklandı. Koronavirüs salgınıyla birlikte Avrupa'da ilk tatil edilen Fransa Ligi'nin sezon ortasında sona ermesiyle Fransız sağ bek sezon genelinde 28 maçta 3 asistle sezonu tamamlamış oldu. 

2020-21 sezonuna Rudi Garcia yönetiminde başlayan Lyon'daki taktik değişikliği Fransız savunmacının takımdaki yerini değiştirmedi. Üçlü savunma düzeninde oynayan Garcia, orta alandaki beşlinin sağında Dubois'e düzenli olarak forma verdi. Sezon genelinde 40 maça çıkan Leo Dubois bu karşılaşmalarda 2 gol - 4 asistlik performans sergilerken, Fransa milli takımında da görev yaptı. Sezon sonunda düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda kadroda yer alan Dubois, ayrıca 2021 yılının Ekim ayında oynanan UEFA Nations League finallerinde de şampiyon olan takımın kadrosunda yer aldı. 

TARAFTARLA TERS DÜŞTÜ, YERİNİ KAYBETTİ
2021-22 sezonunda teknik direktör Peter Bosz tarafından takım kaptanlığına getirilen Leo Dubois, sezon içerisinde takımın aldığı başarısız sonuçların ardından taraftarlarla sorun yaşadı. Sezona ilk 11'de başlayan ve sonradan yerini 19 yaşındaki sağ bek Gusto'ya kaptıran Dubois, sezon genelinde 28 maçta görev yapmasına karşın bu görevlendirmelerin 10'u kendi pozisyonunu dışındaydı. Dubois şans bulduğu maçlarda sezon genelinde toplamda 3 asist gerçekleştirdi. Fransız milli oyuncu, takımda işlerin kötü gittiği dönemde (Lyon bir ara puan tablosunda 13. sıraya kadar geriledi) taraftarların eleştirilerine hem sosyal medyadan hem de maç sonu röportajlarda cevap verince Lyon taraftarları tarafından hedef tahtasına konuldu. Zaman zaman maç içerisinde ıslıklanan Dubois, sezon içerisinde UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turunda oynanan Porto karşılaşmasında takımının turu geçmesinin ardından tribünlere "sus" işareti yaparak taraftarlarla arasındaki bağlarına kopmasına neden oldu. 27 yaşındaki oyuncu o günün ardından sadece 2 maçta forma şansı bularak sezonu tamamladı. 

Nantes ve Lyon kariyerinde toplamda 236 maça çıkan ve bu karşılaşmalarda 9 gol - 29 asist yapan Leo Dubois, milli takım formasıyla da 13 maçta görev yaptı. Kulübüyle olan sözleşmesi 2024 yılına kadar devam eden 27 yaşındaki oyuncu kariyerinin ilk dönemlerinde Nantes ile yaşadığı Ligue 1'e yükselme sevincinin haricinde hiç kulüp şampiyonluğu yaşamadı. Dubois'in kariyerindeki tek kupa şampiyonluğu, 2021 yılında Fransa milli takımının kazanmış olduğu Uluslar Ligi şampiyonluğu oldu. 

FCN Blog ailesi olarak yeni transferimiz Leo Dubois'e hoşgeldin diyor ve Galatasaray formasıyla üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz! 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0